I världens tjänst! – Jönköpings läns museum
Foto: English Heritage

I världens tjänst!

Publicerat: 17 apr, 2014

Med internet och större sökmöjligheter så har förfrågningarna breddats, inte bara vad gäller innehåll utan också rent geografiskt. Våra specialområden blir kända i en vidare krets och frågorna från allmänheten och andra inom branschen kan komma långt ifrån.

I veckan fick jag en fråga från English Heritage om arkitekten Bent Jörgen Jörgensen. Frågeställaren hade hittat information om den artikel jag skrev i museets årsbok 2007 ”Visioner och vardagsarkitektur. Byggnadskonst i Jönköpings län under 1900-talet”, där mina kollegor och jag skrev om kända och okända arkitekter som varit verksamma i länet.

Bent Jörgen Jörgensen (1915-1999) var dansk och utbildad i Köpenhamn, men verksam i Växjö med eget kontor från 1947. Jörgensen har i hög grad medverkat till att forma det moderna Växjö, men han hade också ett flertal stora uppdrag i Jönköpings län så som stadshotellet i Värnamo och stadshuset i Vetlanda.

Den aktuella fråga var föranledd av att Jörgensen ritade en kompletterande byggnad till Svenska Sjömanskyrkan i London 1966. English Heritage diskuterar nu att skydda byggnaden, då Svenska kyrkan sedan något år har avvecklat fastigheten. Genom att ge English Heritage mera information om Jörgensen och hans verk har vi förhoppningsvis också kunnat bidra till kulturminnesvården i London.

Britt-Marie Börjesgård

i Information


Kategorier

Kontaktuppgifter
Bild saknas.