Fyra år med bloggen!
Publicerat: 26 jan, 2016Igår var det fyra år sedan vi byggnadsvårdare på Jönköpings läns museum startade vår blogg. Det har varit fyra lärorika och intressanta år. Efter hand har också konservatorerna anslutit sig som skribenter. Vi har sammanlagt publicerat 195 inlägg om allt från luftbevakningstorn till kyrkomålningar och bloggen har haft över 70 000 visningar.
Det höga antalet visningar tar vi som ett kvitto på att ni läsare uppskattar det vi har haft att berätta. Vissa inlägg har fått större spridning än andra. De mest lästa och delade blogginläggen handlar om branden i Eksjö nu i höstas och arbetet med dokumentationen efter densamma. En aktuell och tragisk händelse som har berört många och därmed har haft ett mycket högt aktualitetsvärde.

Den drygt hundraåriga kastanjen, gårdens vårdträd, spirade igen efter några kraftiga regn.
- Ett äldre fotografi från gården.
- Fasaden mot Norra Storgatan
- Skarv mellan två byggnadskroppar.
Men också enkla informationstexter om. slamfärg och fönstrets olika delar har nått många läsare. En okänd målning av Brahehus, i döda grevinnors sällskap (om konservering av kistor i Brahekyrkan), industrihistoria i Dunkehallaravinen, Torben Grut och Stengårdshults kyrka, trädgårdshistoria i Bruzaholm, Uppståndelsekapellet i Värnamo, lantmäteriets historiska kartskatter, hussvampen som avslöjar en stavkyrka, kung Sverkers äldsta kyrka, ett litet hus för bilen, krematorier i Jönköpings län och Carl Nyrén i minne är de mest lästa inläggen.
- F. Soedring (1809-1862), Ruinerne af Brahehus ved Jönköping i Sverige, 1832-11-02
- Slamfärg gör enkelt skillnad.
- Fönstrets konstruktion och delar.
- Detalj Jönköping 1657. Lantmäteriets historiska kartor.
- Uppståndelsekapellet i Värnamo
- Dunkehallaravinen.
- Reklamdekal Alfr Carlssons Enkas tallbarrsoljefabrik
- Kristallen med odlingar på 1960-talet.
- Elsa Beata Brahes begravningsdräkt (som troligen också var hennes bröllopsklänningar några år tidigare).
- Detalj av ett kistlock.
- Ett välbevarat postordergarage.
- Nyfunnen bjälke i Hakarps kyrka.
- Stengårdshults kyrka ritad av Turben Grut.
- Tillbyggnaden av Jönköpings läns museum belönades med 1991 års Kasper Sahlinpris, Sveriges mest presitgefyllda arkitekturutmärkelse. Fotografiet är från tiden före museiparken anlades.
- Pedagogisk presentation över eldbegängelse
Varför vissa inlägg blir mer populära än andra går inte alltid att förstå. Det kan var ett väldigt specifikt eller ett högst allmängiltigt ämne. Vissa inlägg lever länge, andra är som trollsländan, har ett kort men förhoppningsvis rikt liv.
För vår del är det roligt att få dela med oss av vårt arbete, berätta om tankar, intressanta fynd, arkitektur- och kulturhistoria relaterat till länet. Att få sprida kunskap och kanske också väcka lite debatt…
Botanisera gärna i bloggarkivet, kanske hittar du något intressant du inte tidigare har sett eller känt till. Vi för vår del skriver vidare och hoppas att ni följer oss, läser och gärna kommenterar!
Britt-Marie Börjesgård