Antikvariskt på hög nivå 1 – länsvapnet på toppen!
Publicerat: 6 maj, 2014Höjer du blicken när du passerar länsresidenset i Jönköping? Ja, då ser du kanske dessa två myndiga kvinnogestalter.
Allt sedan länsorganisationen skapades 1634 har landshövdingen verkat i olika lokaler i staden. Under lång tid låg landshövdingens ämbetsrum på Jönköpings slott, medan har bodde på Ryhovs gård strax utanför staden. Sedan sommaren 1886 har landshövdingen bott i det nuvarande länsresidenset vid Skolgatan.
För att tydligt markera länsresidensets status placerades länsvapnet högst upp på byggnadens mittparti. Det var skulptören Carl Johan Dyfverman (1844?92) i Stockholm som skulpterade vapnet. Han placerade vapenskölden i mitten med två kvinnor, omgivna av symboler av olika slag: spira, sköld, ankare och merkuriestav. När vapnet skulle tillverkas göts det av zink i Otto Meyers konst-, metall- och zinkgjuteri i Stockholm. Dyfverman har även skapat altaruppsatsen i Sofiakyrkan några kvarter bort.
För sin samtid var Dyfverman nog inte främst känd som skulptör i traditionell mening. Han kom på idén att skapa skulpturer av snö och is och att sedan ta en inträdesavgift av åskådarna. Inkomsterna, som blev flera 10 000-tals kronor, skänktes till välgörenhet. För detta gav kung Oskar honom både medalj och orden.
Text och bild: Anders Franzén
i Information
Kategorier
Kontaktuppgifter
Anders Franzén
Byggnadsantikvarie