Nödtvungen nostalgi & massor av vatten – Jönköpings läns museum
Grävmaskiner jobbar med att sänka grundvattnet inför utgrävning

Nödtvungen nostalgi & massor av vatten

Publicerat: 10 maj, 2012

Det var en sådan dag. Tekniken var inte på vår sida. Den nyservade totalstationen betedde sig efter eget sinne och batterierna tappade laddningen efter bara några minuters körning. Samtidigt hade vi lovat skicka över höjder på bastionens murar till Jönköpings kommun. Tekniska kontoret behöver uppgifterna för att kunna projektera sin gata. Så vad göra? Man letar fram ett avvägningsintrument som ingen använt på de sista tio åren. Old school? Javisst, men ibland kan man ha nytta av nästan bortglömda kunskaper och en närmast obsolet utrustning!

Nu har det blivit dags att torrlägga förra årets schakt. Enda sättet att kunna gräva längs den forna Munksjöstranden är att sänka grundvattnet. Det har krävts utredningar, ansökningar och tillstånd. Men igår hade vi kommit så långt att maskinerna kunde kallas fram. Expertisen från CRAMO bistod oss arkeologer ännu en gång – precis som i kvarteret Apeln 2004 och Diplomaten 2007. Så för en dag fylldes fältet vid Västra kajen av grävmaskiner, borrar och lastbilar. Rörsektionerna placerades ut för den första etappen. Och spetsarna som skall suga upp vattnet borrades och spolades ner i strandsanden.

Till sist kunde pumpen kopplas in och startas. Allt fungerade. Och det grundvatten som nu pumpas ut i Munksjön kontrolleras noga. Flödesmätninger och analyser genomförs enligt ett schema upprättat av SWECO utifrån de riktlinjer kommunens miljökontor satt upp. Det känns betryggande. Nu kan vi ägna oss åt arkeologin – och de överraskningar som med största sannolikhet väntar nere i de djupa lagren längs stranden!

Bilder

Avvägningsinstrument ställs in av arkeolog Ann-Marie ställer in avvägningsinstrumentet
Arkeolog assisterar med lattan i förbindelsegång Karin assisterar med lattan nere i förbindelsegången
Grävmaskiner jobbar med att sänka grundvattnet inför utgrävning Män och maskiner i kamp mot vattnet
Övervakning av borren från CRAMO Håkan från CRAMO övervakar borren