Dansa ut julen med en tomtehistoria
Publicerat: 18 dec, 2013Det visade sig vara en liten tomte tillverkad i bränd lera där små färgflagor visar att den varit bemålad. Tyvärr var den skadad så att delar av benen och fötterna var borta. Hål i händerna visade att han ursprungligen hållit i en skottkärra som nu också är borta. Dateringen på stallet och utseendet på figuren visar att den tillverkats på 1890-talet. Placeringen under stallet kan tyda på att den skulle skydda djuren mot olyckor och sjukdomar.
I början av undersökningen var det roligt att visa upp den lilla tomten på allmänna visningar men då tiden gick och så många andra, äldre, mer spännande, föremål påträffades, plockades den bort från visningslådan. Men det skulle vi aldrig ha gjort! Kommer ni ihåg den regniga sommaren 2004? Många morgnar blev arkeologerna tvungna att börja dagen med hinkar i händerna för att få bort allt vatten som samlats i de husgrunder som skulle undersökas. Trots att grundvattnet hela tiden pumpades så räckte det inte till. Efter några tröstlösa veckor av ständig väta så sa någon desperat: – ”släng tillbaka tomten i visningslådan, jag står inte ut!”
Vad hände? Jo naturligtvis slutade det regna och solen kom fram igen! Vid två ytterligare tillfällen uttalade någon i personalen nedsättande kommentarer om vår lille vän och genast började det regna och åska.
Kommunen hörde naturligtvis talas om tomten och dess historia om vädret, så en önskan om att få tillbaka honom på plats igen föll sig naturlig. ”Inte vågar vi bygga ett stort parkeringshus och inte ha honom som skydd därinne”. Så nu står han där i en monter vid ingången till parkeringshuset och gör sitt bästa för att vädret ska bli bra.
Vi på museet har tyckt så mycket om denna lilla figur och den tillhörande historien så vi har låtit gjuta en kopia i malm på Hyltans Gjuteri i Gnosjö. Varje tomte är handgjuten i sandform och numrerad. En kortvariant av historien medföljer.
i Information
Kategorier
Kontaktuppgifter
Susanne Nordström
Arkeolog