Torsa stenar – Jönköpings läns museum

Torsa stenar

En knapp mil söder om Nässjö ligger en märkvärdig fornlämning – ett järnåldersgravfält med ett 10-tal synliga gravar; en stor treudd, tre domarringar, två fyrsidiga stenkretsar, två runda stensättningar, ett par resta stenar samt en kvadratisk stenkrets bestående av fyra hörnstenar som samtliga vilar på tre klumpstenar.

Till detta finns sannolikt ett antal ytterligare gravar som inte är synliga ovan torven, utan som först kan ses vid en arkeologisk undersökning. Gravformerna gör att gravfältet kan dateras till mellersta järnålder, ungefär 200–600 e.Kr.

Treudden och den största domarringen på gravfältet uppmärksammades i samband med en fornminnesinventering i slutet av 1920-talet. Då var platsen igenväxt, stenarna i domarringarna omkullfallna och i treudden fanns en stor plundringsgrop. Gravplatsen uppmärksammades ånyo 1937 inför en turistsatsning i Nässjöområdet. Efter en pengainsamling och med tillstånd från Riksantikvarieämbetet genomfördes åren 1938 till 1940 en restaurering av gravfältet. I samband med detta undersöktes också treudden, men inga spår av någon begravning påträffades, möjligen beroende på att den plundringsgrävts tidigare, men den kan också haft ett annat syfte. Treuddar har föreslagits kunna symbolisera världsträdet Yggdrasil och dess tre rötter.

En speciell gravform är den med tre underliggande klumpstenar varpå ytterligare en stor sten vilar. De finns på åtminstone tre gravfält i Jönköpings län och ingår i runda eller fyrsidiga stenkretsar. De är också vanligt förekommande på bland annat Öland. Gravtypen är besläktad med den så kallade järnåldersdösen vilken kan tolkas som en symbolisk port, där de levande kunde möta de döda och vice versa. Just portkonstruktionen i olika varianter återfinns på en mängd gravfält under järnåldern. I Småland framför allt under mellersta järnålder, men under yngre järnålder även längre norrut.

Vid upptagning av en stubbe mitt i den största domarringen närmast treudden påträffades 1958 ett vackert lerkärl under en täcksten, med närmare ett halvt kilo brända människoben. Kärlet kan dateras till cirka 400 e.Kr.

Ladda ner texten i pdf-format på svenska: Torsa stenar, Pdf 1 Mb

Information


Kommun

Nässjö

Adress

Smultronställe 95

Fornlämning: L1974:1508

Hitta hit
Gravfältet ligger en knapp kilometer söder om Spexhultasjön, intill ett vägskäl.

Koordinater:
N 6382754, E 480369 (SWEREF 99 TM) // 14° 40’ 19.41” E 57° 35’ 12.22” N (WGS84)


Se även https://app.raa.se/open/fornsok/ . Sök med L-nummer ovan.

Kategorier

Bilder

Torsa stenar, 8 kilometer söder om Nässjö. En stor treuddig stensättning, en så kallad treudd, som förekommer på gravfält under järnåldern. I bakgrunden skymtar stenkretsarna. Innan restaureringen 1938–1940 var samtliga stenar omkullfallna och treudden var skadad, i mitten fanns en plundringsgrop. Foto: Jönköpings läns museum.
Gravfältet vid Torsa stenar med en ovanlig gravform som också återfinns på gravfältet i Fagertofta norr om Nässjö och Madagravfältet söder om Tranås. Den fyrsidiga stenkretsen bestående av fyra dösliknande konstruktioner med tre stenar som underliggare och en klumpsten ovanpå. Foto Jönköpings läns museum.