Stierngranats minnesmärken – Jönköpings läns museum
Foto av en pyramid i Aneby

Stierngranats minnesmärken

Vid sjön Ralången ligger Stjärneborgs slott, som byggdes som privatbostad 1915 åt baron Malte Liewen Stierngranat – en man som på många sätt var engagerad i traktens utveckling.

Slottets arkitekt Torben Grut hade gjort sig känd redan tidigare som upphovsman till Stockholms Stadion för Olympiaden 1912. En annan storslagen byggnad kom till stånd då Stierngranats vän, holländskan Jacoba van Spreekens lät uppföra Hollandhus, med den tornliknande borgen Gelderse Toren i Brummern, Holland, som förebild.

Östra stambanan gick ett stenkast från Stjärneborg och Stierngranat lyckades få järnvägen att skapa en hållplats på ägorna. Där byggde han landets enda privata stationshus, som också ritades av Torben Grut. Detta revs 1965.

Stierngranat hade också ett stort konstintresse och utvecklade en nära vänskap med konstnärer såsom skulptören Carl Eldh och målaren prins Eugen. Samtidigt hade han också en folkbildande ambition och 1926 tog han initiativ till ett hembygds- och konstmuseum vid järnvägsstationen. En flygelbyggnad från Viredaholm flyttades hit 1926. Här inreddes ett kuriosakabinett och ett litet galleri med konst av Nils Kreuger, Olle Hjortzberg m.fl. Utanför står Carl Eldhs skulptur Löparna. Stierngranat var även initiativtagare till Lommaryds hembygdsförening och till det friluftsmuseum som anlades i museiparken.

Stierngranat lät också bygga ett eget mausoleum. Vid en resa till Egypten 1908 väcktes idén att skapa en kopia av Cheopspyramiden. Pyramiden göts i betong i förminskad skala 1923 och avsågs kläs med granitplattor. Gravkammaren, som har formen av ett gotiskt kapell, är rikt dekorerad med valvmålningar, av konstnären George Trapp, Gränna, med bilder ur Stierngranats liv. Sakrofagen beställdes redan på 1920-talet och togs med vid längre utlandsvistelser för säkerhets skull. Stierngranat gravsattes i sin sarkofag 1960.

Ladda ner texten i pdf-format på svenska
Stierngranats minnesmärken (pdf 2 MB, nytt fönster) >

Ladda ner texten i pdf-format på engelska
Stierngranats minnesmärken (pdf 2 MB, nytt fönster) >
 

Information


Kommun

Aneby

Adress

Från Aneby: Tag vägen väster
om sjön Ralången norrut. Följ
skyltning.

Koordinater:
N 6418080 / E 488192
(SWEREF 99 TM) // N 57
54’ 15,71”, E 14° 48’ 2,74”
(WGS84)

Kategorier

Bilder

Foto av en pyramid i Aneby Stierngranats gravpyramid. Foto Jönköpings läns museum.
Stierngranats museum. Foto Jönköpings läns museum. Stierngranats museum. Foto Jönköpings läns museum.
Karta över området Karta över området.