Nyslaget hår – Jönköpings läns museum
En trasrya, ett svartvitt porträtt och ett textilt konstverk med svarta trådar

Nyslaget hår

Inez Jönsson och ryor ur samlingarna

Hösten 2024 visas verk av Inez Jönsson på Jönköpings läns museum. Med materialen i fokus har hon tagit sig an bilden som yta och struktur.

Sedan hon gick ut från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm år 2017 har hon med hjälp av bland annat juteväv, tagel och olja på duk skapat en abstrakt och samtidigt ytterst påtaglig bildvärld. I denna kommande utställning presenteras Inez Jönssons nya verk tillsammans med textila föremål ur länsmuseets samlingar. I mötet mellan olika material och uttryck, mellan konst och bruksföremål, skapas nya betydelser.

2023 tilldelades Inez Jönsson Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium.

Juryns motivering lyder:

”Inez Jönssons rika och fascinerande konstnärskap utforskar gränslandet mellan måleri och objekt. Hon arbetar oftast med trä, lin, bomull, jute och tagel, många gånger seriellt och repetitivt där lager på lager med tunn färg på ett visuellt intresseväckande sätt fångar upp ljusets skiftningar. Tagel vävs in strå för strå, liksom trådar som spänns eller jute som broderas över dukens yta. Referenser finns i hennes verk till en äldre hantverkstradition.  

Inez Jönssons starka känsla för materialitet och dess verkan, för ljus och färg är både exceptionellt och anslående. Hennes konstnärskap är mycket intressant konceptuellt, det är konsekvent och djupt personligt.”

Läs mer hos Åke Andrén Stiftelsen.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: lördag, 5 okt. 2024
Klocka ikon
Starttid: 10:00
Kalender ikon
Slutdatum: söndag, 19 jan. 2025
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice

Profilbild av Martin Sundberg
Martin Sundberg

Enhetschef Dokumentation och samlingar