Forskarfredag: slöjdtraditioner och judiskt liv
Slöjdseminariet på Nääs grundades av Otto Salomon i slutet av 1800-talet, och kom snabbt att bli både internationellt känt och spela en avgörande roll i utvecklingen av den pedagogiska slöjden världen över.
Här utbildade man lärare i slöjd enligt den så kallade ”Nääsmodellen”. Seminariets framgång var delvis möjlig tack vare de ökade rättigheter som den svensk-judiska befolkningen fick under 1800-talet. Kombinationen av judisk tradition och nya ökade rättigheter och möjligheter för individen gjorde att flera spännande projekt kunde växa fram i Sverige – Näässeminariet är ett av dem.
Välkommen på en lunchföreläsning där du får lära dig mer om den världsberömda svenska pedagogiska slöjden och dess historia.
Anmälan
Föreläsningen är gratis, men du behöver anmäla dig på vår bokningssida.
Om föreläsaren
Anna Alm, tidigare filosofie doktor i historia vid Lunds universitet, skrev år 2012 en avhandling om den svenska pedagogiska slöjden 1880–1940. Alm har arbetat som gymnasielärare, lärarutbildare och skolledare samt läroboksförfattare. Idag arbetar hon på Skolinspektionen.
250 år av judiskt liv i Sverige
Under 2025 uppmärksammas 250 år av judiskt liv i Sverige, ett särskilt tillfälle att uppmärksamma den judiska minoriteten, den judiska kulturen och det judiska kulturarvet genom olika evenemang över hela landet. Jubileet samordnas av Judiska centralrådet.
Detta evenemang, knutet till jubileet 250 år av judiskt liv i Sverige, genomförs i samarbete med Länsstyrelsen i Jönköpings län.
Forskarfredag
Forskarfredag är ett samarbete mellan Jönköping läns museum och Folkuniversitetet där vi lyfter upp aktuell forskning kring samhällsaktuella frågor och konst- och kulturpersonligheter.
I samband med föredraget finns möjlighet att köpa sopplunch på Kaffeteket (Stadsbiblioteket) till reducerat pris, visa din bokningsbekräftelse kassan.
Kommande Forskarfredagar
5 december Koloniområden och staden med Ådel Vestbö Franzén.
Bild överst: Gruppbild av deltagare vid Nääs slöjdskola. Fotograf Okänd – Vänersborgs museum
Information
Ingår i kategori
Kontaktuppgifter

Besöksservice
Besöksservice