Myntskatten från Visingsö – experten berättar
Myntskatten, som hittades vid Brahekyrkan på Visingsö, blev snabbt en världsnyhet när den upptäcktes av Jönköpings läns museums arkeologer under våren 2024. I föreläsningen berättar numismatikern och forskaren Kenneth Jonsson mer om myntskatten från Visingsö, och varför detta fynd är både unikt och spännande.
Mars 2024 grävdes ett schakt på Brahekyrkans kyrkogård på Visingsö för att installera bergvärme. Då grävde man fram ett flertal gravar varav en innehöll skelettet efter en man i 20-årsåldern. I hans grav fanns en myntskatt från 1100-talet fördelad vid midjan och foten.
Hur hade mannen dött och varför fick han med sig en myntskatt i graven? Kristna gravar ska inte innehålla några gravgåvor eftersom man inte har några behov av materiella föremål på ”andra sidan”, så varför fanns det en skatt i graven? Dessutom var de 181 mynten från vitt skilda områden. Hur ska man tolka det?
Myntskatten väcker många frågor, men märkligt nog också många paralleller med en myntskatt som hittades i en kristen grav i Skänninge 2009.
Om föredragshållaren
Kenneth Jonsson är professor emeritus i numismatik och penninghistoria vid Stockholms universitet. Jonsson forskar och skriver om mynt och myntfynd från perioden ca 800-1700 i Nordeuropa. Målsättningen för Jonssons forskning är att sätta mynt i ett större sammanhang; ekonomiskt, politiskt, administrativt och socialt.
Anmälan
Föreläsningen är gratis, men du behöver anmäla dig på vår bokningssida. Anmälan öppnar inom kort.
Obs! Vi tar ut en no-show-avgift på 100 kr om du som anmäld inte kommer. Avanmäl dig senast 24h innan aktiviteten via ditt bokningsmail eller hos Besöksservice.
Information
Ingår i kategori
Kontaktuppgifter

Besöksservice
Besöksservice