Plagiat eller inspiration?
Publicerat: 22 aug, 2016När arkitekten skall utforma en byggnad sker detta i ett sammanhang där man måste förhålla sig till en lång rad givna förutsättning. Oftast rör det sig om byggherrens behov, byggteknikens möjligheter, myndigheters krav osv. Arkitekten låter sig samtidigt oftast inspireras av andra byggnader ? kollegornas samtida skapelser eller arkitekturhistoriens gamla verk. Här tänker jag ge några exempel på när arkitekter skapat byggnader som är så snarlika sina förebilder att man nästan kan tala om plagiat.
Mitt första exempel avser det ridhus som familjen Hay lät uppföra vid korsningen Trädgårdsgatan-Nygatan i Jönköping. Byggnaden stod klar omkring 1880 och hade ritats av arkitekten Magnus Isaeus, som exempelvis även gestaltade Sturebadet i Stockholm. Att rita ett ridhus i stadsmiljö var ett ovanligt uppdrag och helt säkert fick Isaeus uppslaget till byggnadens utvändiga form från en fransk arkitekturtidskrift, Revue Général de l?Architecture, från 1873. I den publicerades ritningar till ett ridhus i den nordfranska staden Caen som i hög grad liknar det i Jönköping. Ridskolan i Caen ritades av arkitekten M. G. Auvray och den används idag som ett kulturcentrum.
Mitt andra exempel är hämtat från Nässjö. Under en period var byggmästaren Hugo Göransson verksam där och ritade en villa vid Gamlarpsvägen 1920 – ibland kallat bananhuset. Exteriören är speciell bland annat genom de utskjutande ornamenten vid byggnadens hörn. Med all säkerhet fick Göransson idén till gestaltningen efter att ha läst den tyska tidskriften Berliner Architekturwelt från 1910. I den presenteras en snarlik byggnad i villastadsdelen Grunewald i Berlin. Byggnaden ritades av arkitekten Sepp Kaiser och är bevarad trots världskrigets förstörelse av Berlin.
Som sista exempel tar jag tre villabyggnader som står i Gislaved, Värnamo och Jönköping. Det speciella är att de har en lite särpräglad och likartad gestaltning, men att bygglovsritningarna anger olika arkitekter. Här tycks det vara så att man lånat friskt av varandra. Villan i Jönköping ritades av arkitekten Oskar Öberg 1925 och den i Gislaved ritades av den lokale byggmästaren S. W. Johansson 1933. Bygglovsritningarna för villan i Värnamo är otydliga och kan därför inte dateras.
Anders Franzén
Illustrationer: Internet samt Jönköpings läns museum.
i Information
Kategorier
Kontaktuppgifter
Anders Franzén
Byggnadsantikvarie
Plagiat eller inspiration. Du har själv på ett föredömligt sätt beskrivit gamla Brandstation i Jönköping, där tornet är inspirerat av Rådhusets torn i Florenze. Sundbärg ”knyckte” kanske lite där.
Ja – ytterligare ett exempel! Och Riksbankens filial vid Skolgatan lär väl också ha något norditalienskt palats som förebild.
Är bildtexten rätt till ritningen? Det står ju på franska och liknar inte ridhuset i Jönköping. Eller är det en del av ridhuset som är rivet?
Hej! Är bildtexten på ritningen rätt? Det måste gälla ridhuset i Frankrike, eftersom det inte alls ser ut som ridhuset i Jölnköping.
Hej och tack för kommentarer – mycket riktigt hade jag gjort fel i bildtexten, men det är tillrättat nu.