Bildskatter i våra kyrkor 2 – Uppåt väggarna i Askeryds kyrka
Publicerat: 19 jun, 2014Att målade bilder och symboler hade stor betydelse i kyrkorna under medeltiden är lätt att förstå, för läskunnigheten var låg och predikningarna hölls till stor del på latin. Bilderna var noggrant utvalda för att både skrämma folk till lydnad och undervisa om bibelns alla berättelser. Idag när de flesta är läskunniga och predikningarna hålls på svenska är det snarare bilderna som kan verka obegripliga och märkliga.
Pelikanen i Askeryds kyrka är ett exempel. Längst upp på norra väggen, alldeles intill takvalvet står den i sitt bo. Hugger sig själv i bröstet med näbben och ur det blodiga såret matar den sina ungar med sitt eget blod. Sägnen om pelikanen beskrevs redan under antiken av Plinius den äldre som en sista möjlighet för pelikanen att ge sina svältande ungar föda. Men vad betyder det?
På väggen mitt emot pelikanen finns fragment av en annan mycket vanligare bild nämligen korsfästelsen. Mycket av bildscenen är borta men övre delen av korset och Jesu nedböjda och plågade ansikte syns fortfarande tydligt.
Att pelikanen är målad på väggen mitt emot korsfästelsen är ingen slump, tvärtom. Sägnen är en allegorisk berättelse där pelikanen symboliserar den bibliska berättelsen om hur Jesus offrar sitt liv för människorna. Bilder som allegoriskt berättar samma historia speglas ofta mot varandra i kyrkmålningar. I Ölmstad kyrka i Jönköpings län valde man exempelvis istället att måla bilden av Jona i valfiskens buk som en parallell till korsfästelsen.
Symbolen med pelikanen som matar ungarna hittar man inte bara i kyrkomålningar, den återfinns också på stadsvapen, sigill och vapensköldar.
i Information
Kategorier
Kontaktuppgifter
Gunnel Rosenquist
Konservator
Tack Gunnel!
Vad roligt att du skriver om målningarna i Askeryds kyrka! Ända sen jag var liten har jag suttit och funderat på de där fantasieggande målningarna, och tycker att det är lite synd att de inte oftare används i predikningarna än idag. Är förresten extra stolt över att sju kvinnliga helgon är avbildade i korvalvet i Askeryd kyrka, om jag inte missminner mig. Men det har du kanske skrivit om i ett annat inlägg.
Bra blogg! Tack igen!
Hälsningar från en infödd askerydsbo i förskingringen
Hej, tack för positiv respons! Det här var mitt första inlägg om Askeryds kyrka. Tidigare inlägg har handlat om målningarna i Säby och Bringetofta kyrkor. Roligt att du hörde av dig!
Gunnel