Betongvillan i Björköby – Jönköpings läns museum

Betongvillan i Björköby

Publicerat: 20 sep, 2024

Just när man passerat järnvägsövergången vid infarten till samhället Björköby, står en byggnad som får en att vända på huvudet. Åtminstone om man är byggnadsantikvarie! Det är en f.d. direktörsvilla från sent 1920-tal, helt byggd i betong.   

För att få veta mer om huset, måste vi backa drygt hundra år tillbaka. År 1921 kom en man vid namn Vilhelm Bäckman till det lilla samhället Björköby. Han hade köpt en cementvarufabrik som låg intill korsningen där den nyligen framdragna järnvägen passerade landsvägen.

Vid fabriken tillverkades mur- och taktegel, men Bäckman lät utöka produktionen till att även omfatta gjutna kvarnstenar och med tiden även maskinutrustning för kvarnindustrin. Vilhelm Bäckmans Cementvaru- och kvarnstensfabrik blev det nya företagsnamnet, vilket så småningom kom att förkortas till Vebe Kvarnmaskiner efter ägarens initialer.

Anläggningen under sent 1930-tal. På bilden ses Vilhelm Bäckman framför garaget stå och vinka upp till frun Anna på balkongen till familjens villa. Notera balkongens smidesräcke med form av kvarnstenar. Foto ur familjen Bäckmans privata fotoalbum.

Polstenen

I slutet av 1920-talet lät Bäckman uppföra en villa åt sig själv, frun Anna och barnen. Villan uppfördes alldeles intill fabriken och byggdes av den speciella betonghålsten som företaget tillverkade. Polstenen, som den kallades, var murblock av betong med genomgående hål. De genomgående hålen förbättrade värmeisoleringen och gjorde att murblocken blev förhållandevis lätta.

Det som var särskilt utmärkande med Vebes murblock var att de, förutom att utgöra byggnadens stomkonstruktion, samtidigt utgjorde fasad. Blockens ena sida hade en vågig yta med fasade kanter, avsedd att bilda byggnadens fasadyta. Under 1930-talet utökade anläggningen med fler byggnader av betongsten, då de äldre fabriksbyggnaderna av trä revs och ersattes av nya kontors- och fabrikslokalerna som integrerades med villan.

Den speciella betongstenen utgör såväl byggnadens stomme som fasad. På det lilla skärmtaket över entrén ses den tidigare ägarens Vilhelm Bäckmans initialer.

Brutal arkitektur

Den stora betongvillan måste ha varit iögonfallande då den byggdes och är så än idag. Villans brutna takform och de spröjsade tvåluftsfönstren ansluter till tidens gängse villaarkitektur, men fasaderna av omålad betongsten framstår som allt annat än vanliga för tidens villor. Fasader av rå betong hör samman med brutalismen, en arkitekturstil som blev populär först ett halvsekel senare.

Villan är i 2 ½ våningar och ligger högt på den terrasserade tomten. En murad trappa leder upp till entrén från gatan. Äldre foton visar att huset tidigare omgavs av en anlagd trädgård med låga betongmurar med gjutna balusterdockor, fruktträd, grönsaksodlingar och planteringar samt spaljéer med gröna klätterväxter som slingrar sig uppför fasaderna.

Villan under sent 1930-tal. De omålade betongfasaderna måste varit utmärkande i det lilla samhället. Foto ur familjen Bäckmans privata fotoalbum.

Företaget Vebe

Vebes verksamhet blomstrade och under sent 1930-tal uppfördes en separat fabriksbyggnad för betongtillverkningen intill ett grustag strax västerut. Företaget som vid tiden fanns under namnen Vebe-Betong och Vebe Kvarnmaskiner hade då utvecklats till ortens största arbetsplats. Familjen Bäckman kom att bli aktiva i de olika stiftelser, föreningar, styrelser och politiska sammanslutningar som uppstod i det framväxande samhället.

Flygfoto över samhället från 1949. Vid bildens högra sida skymtar betongvillan med tillhörande fabriksbyggnader. Ungefär mitt i bild ses företagets betongfabrik som uppfördes under sent 1930-tal intill ett grustag. Foto: Jönköpings läns museum.

Bilolyckan

Vilhelm Bäckman avled i en bilolycka år 1965 och familjen sålde företaget. Några år senare avvecklades betongtillverkningen. Företaget lever dock kvar än idag under namnet Vebe Teknik AB och tillverkar numera olika säckfyllningssystem. Tillverkningen inryms i en industrianläggning uppförd vid mitten av 1970-talet, några hundra meter norr om den gamla fabriken.

Vad hände med villan?

De gamla fabrikslokalerna inrymde under ett trettiotal år en flaggstångsfabrik, men ägs numera av ett byggföretag som använder lokalerna till lager. Och den gamla direktörsvillan, som ännu är bebodd, står där och minner om företaget Vebe, dess grundare och den unika byggstenen!

Vill du veta mer om företaget Vebe och dess historia? Då kan vi tipsa om boken ”Vebe 100 år – Boken om företaget som formade ett samhälle” som gavs ut av Björköby hembygdsförenings under 2022.

 

Under hösten 2023 inventerades bebyggelsen i Björköby på uppdrag av Vetlanda kommun av byggnadsantikvarier vid Jönköpings läns museum i samarbete med kollegor från Kalmar läns museum. I denna inventering utpekades betongvillan som en särskilt värdefull byggnad.

 

Veronica Olofsson, byggnadsantikvarie