Publikationer – Jönköpings läns museum

Publikationer

En betydelsefull del av Jönköpings läns museums förmedling sker genom olika publikationer. Vi ger till exempel ut tidskriften Utflykt, vi publicerar rapporter om olika projekt och vi ger ut böcker och kataloger. På så sätt kan vi presentera verksamhetens olika delar – allt från grundläggande forskning till lättsamma artiklar.

Förteckning över Jönköpings läns museums bokutgivning.

En person håller en tidskrift framför sig. Det står UTFLYKT och är en bild på en man som snörar på sig ett par bruna skor

UTFLYKT

Vår tidskrift går på upptäcktsfärd i Jönköpings läns kulturarv

Här ryms historien, nuet och framtiden. Vi tittar närmare på länet genom ett nytt tema i varje nummer. UTFLYKT i tid och rum vill ge kunskap om länets kulturarv och väcka nya tankar och egen upptäckarlust hos dig som läser. Tidskriften ges ut av Jönköpings läns museum och Jönköpings läns hembygdsförbund och utkommer med ett nummer per år.

Du köper tidskriften i vår museibutik eller i vår webshop.

Händer som håller i en tjock bok

Aktuella böcker

Junakøpung – Medeltidsstaden Jönköping och arkeologin

Boken utkom 2023 och här berättar författarna om Jönköpings etablering och expansion, borgar och befästningar, kyrkliga institutioner och begravningsplatser, handel och hantverk. Men också om brott och straff, liv och hälsa. Allt för att ge större kännedom om staden och dess invånare − en stad som både försvunnit och som delvis finns kvar under asfalten – medeltidsstaden Junakøpung.

En samling böcker ligger utspridda

Rapporter

Verksamheterna för arkeologi, byggnadsvård och konservering har egna rapportserier som startades under 1980-talet. Årligen publiceras ett 100-tal rapporter.

Jönköpings läns museums rapportarkiv

Ett bibliotek med hyllor fulla med böcker

Skriftserier

Skriftserien JASS

JASS (Jönköpings läns museum Arkeologisk SkriftSerie) startade 2010 för att presentera nya rön från den arkeologiska verksamheten. Dels vetenskapliga fördjupningar och syntesarbeten riktade till andra arkeologer och forskare, dels populärvetenskapliga publikationer riktade till en intresserad allmänhet. I serien utgavs en barnbok med utgångspunkt i arkeologiska undersökningar. Fram till 2023 har sju volymer utkommit.

Urminne

Åren 2001 till 2012 utgavs en skrift kring arkeologi i sydöstra Sverige; ”Tidskrift”, från och med nr 5 omdöpt till ”Urminne – tidskrift för arkeologi i sydöstra Sverige”. Bakom stod fyra länsmuseer i Blekinge, Jönköping, Kalmar och Kronoberg, senare även Östergötland, samt Högskolan i Kalmar. Syftet var att publicera vetenskapliga artiklar inom arkeologisk uppdragsverksamhet och forskning.

En samling böcker staplade på ett bord

Årsböcker

Den första årsboken var efterlängtad och utkom 1907. Redan från starten av Norra Smålands fornminnesförening 1901 fanns målet att ge ut en årsbok – det fanns massor av kunskap om länets kulturarv att förmedla. Första numret innehöll artiklar om runstenar, Jönköpings kloster, medeltidskyrkorna i Småland och Göta hovrätt. Fram till 1932 utkom ett tiotal årsböcker.

1937 slogs Norra Smålands fornminnesförening samman med Jönköpings läns hembygdsförbund. Året efter kom den gemensamma årsboken ut; Meddelanden från Norra Smålands fornminnesförening och Jönköpings läns hembygdsförbund. 1952 blev den nya titeln Småländska kulturbilder.

Genom åren har innehållet varierat från artiklar i olika ämnen till tematiskt upplagda årsböcker. Årsböckerna redogjorde också för föreningens verksamhet det gånga året. De har varit en viktig plattform för tillgängliggörande av kunskap med utgångspunkt från Jönköpings läns museums verksamhet.

2016 utkom den senaste årsboken. 2018 startade den årliga tidskriften Utflykt, för att bredda anslaget, utveckla formen och nå nya målgrupper.