Apladalen – Jönköpings läns museum
Foto på prästgården.

Apladalen

En av länets största hembygdsgårdar med ett tiotal äldre ditflyttade byggnader, djurhagar, kaffestuga, lekplats och en scen finns inom hembygdsparken. Museet är inrymt i den gamla prästgården från Mistelås socken. På undervåningen finns prästgårdsmöbler från olika platser inom kommunen. På övervåningen finns en stor samling av bonadsmålningar där den äldsta är daterad 1754.

Andra byggnader som finns i parken är en trossbod från tidigt 1800-tal. I fredstid förvarades där Östbo kompanis gemensamma material. Det bestod bland annat av ammunition, sjukvårdsmaterial, tält och grytor. Två loftbodar med utvändig trappa och en så kallad loftgång finns i parken. I bottenvåningen till loftbodarna förvarades mjöl, säd och andra matvaror. På övervåningen rymdes kläd- och sovkammare. Den senare användes som sovplats av gårdens ogifta ungdomar under sommaren.

I parken finns också flera byggnader som visar på olika sorters äldre hantverk såsom krukmakeri, träsvarveri och ett skomakeri. I krukmakeriet kan man se inredning och ugn från en verkstad i Västhorja. Den var i drift från tidigt 1800-tal fram till 1920. Gelbgjuteriet visar en typisk mekanisk verkstad från 1920-talet. Här gjöts föremål i mässing.

Ett vattenhjul driver det gamla tråddrageriet från Götarp i Åsenhöga, där man tillverkade klenare ståltråd av grov järntråd, som sedan såldes till småindustrierna i trakten. Marknadsboden eller Mor Kajsas stuga är en av Apladalens äldsta byggnader. Den har ursprungligen varit en av 56 marknadsbodar på Boagatan i Värnamo där man under 1600-1800-talet höll ett flertal marknader varje år. Ryggåsstugan innehåller en förstuga, kök och storstuga. Väggarnas höjd är inte mer än 1 meter, varför man invändigt har öppet ända upp till takåsen, därav namnet. Stugan har blivit tillbyggd med två gavelrum. Stugan och inventarierna ger en bild av levnadsförhållandena för mer än 100 år sedan.

Ladda ner texten i pdf-format på svenska
Apladalen (pdf 2 MB, nytt fönster) >

Ladda ner texten i pdf-format på engelska
Apladalen (pdf 2 MB, nytt fönster) >

Information


Kommun

Värnamo

Adress

I Värnamo åk längs Nydalavägen, i den andra rondellen tag Lagastigen/väg 151 i 260 m, nästa rondell Växjövägen i 450 m. Sväng vänster till Tånnögatan i 63 m, höger till Lagmansgatan i 180 m. Tag vänster på Östra Kyrkogårdsgatan kör i 99 m och fortsätt rakt fram i ca 70 m.

Koordinater:
N 6337930/ E 442542 (SWEREF 99 TM) // N 57° 10’ 51,439”, E 14° 2’ 58,265” (WGS84)

Kategorier

Bilder

Karta över området. Karta över området.
Tråddrageriet med sitt vattenhjul. Tråddrageriet med sitt vattenhjul där man framställde klenare ståltråd av grov järntråd. Foto Jönköpings läns museum
Foto på prästgården. Prästgården som numera är museum med bland annat en samling av bonadsmåleri på övervåningen. Foto Jönköpings läns museum.