En äldre man kör en harv bakom en häst på en åker, bilden är svartvit

Vår tid med jorden

Vår tid med jorden är ett försök till äreminne över småbrukarna. I första handlar det om människor, men också om ett landskap som växt fram genom sekler.

Länge var förändringarna små från en tid till annan. Bondenäringen byggde på självhushåll och odlingstraditioner med varaktighet. Men under det senaste halvseklet har jordbruket genomgått påtagliga förändringar.

Tore Hagman skildrar det som nu blivit en väsentlig del av vår historia. De flesta av bilderna är från Västergötland, några från Småland, Halland och Bohuslän. Sammantaget speglar de vad som hänt i hela vårt land. I bästa fall kan de få oss nutidsmänniskor att lite bättre förstå varifrån vi kom och var vi har våra rötter.

Tore Hagman genomförde sitt fältarbete med kamera och bandspelare under 1900-talets två sista decennier. De som kommer till tals är språkrör för en yrkesgrupp från en annan tid, en tid som nu kan ses som en parentes i bondens långa historia.

”Många berättade öppenhjärtligt
om sina liv, visade mig runt i markerna,
bjöd in till kaffe vid köksbordet.

Jag fick höra deras berättelser,
ta del av deras livsöden.
Jag kände mig alltid välkommen.”

Fotografen Tore Hagman

Tore Hagman är bosatt i Vårgårda. Han började fotografera i tonåren och har varit yrkesverksam som fotograf sedan 1980. Med kameran söker han både det dokumentära och det estetiskt tilltalande. Mest känd har han blivit för sina bilder från odlingslandskapet och samspelet mellan mark och människor.

Han ser sig själv som fotograf med ett brett motivområde, även om naturen haft ett dominerade fokus i femtio år. Landskap och småbrukarliv går som en röd tråd genom hans fotografiska verksamhet. I allt större utsträckning intresserar han sig för det som blir skärningspunkt mellan människa, landsbygd och samhälle. Han är fotograf till ett 30-tal böcker och har tagit emot många utmärkelser för sitt arbete.

Vernissage 4 september kl. 13:00

Liselotte Munther, Jönköpings läns museum inviger och Tore Hagman är på plats och berättar om utställningen.
 
Varmt välkommen!
Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 4 sep, 2021
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 7 nov, 2021
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice