Ett broderat konstverk som föreställer en scen ur ett 8-bit spel

Soft Pixels

Vad händer i mötet mellan broderiets obegränsade möjligheter och TV-spelens magiska förmåga att förflytta oss till en annan värld? Svaret ryms i konstnären
Per Fhagers verk, där han skapat ett unikt konstnärligt uttryck.

I utställningen Soft Pixels som visas på Jönköpings läns museum syns färgstarka broderier med motiv hämtade ur både välkända retrospel som Zelda, Megaman och Kid Icarus men också mer okända spel från Japan. Motiven är valda utifrån personliga minnen kopplade till spelupplevelser. Tavlorna i utställningen är alla i vitt skilda utföranden med spridning i både teknik och struktur. På Jönköpings läns museum visas flera helt nya verk, med motiv från obskyra spel där fokus ligger på färg, komposition och teknikvariation.

Bilderna som flyktigt flimrar förbi i ett TV-spel får genom Fhagers konst ett nytt fokus och blir permanenta. Genom broderade fantasilandskap och spelhjältar förflyttas ett traditionellt hantverk in i samtidskonstens finrum.

Om konstnären

Per Fhager (född 1980) arbetar med klassiskt heltäckande broderi, där han använder sig av motiv från TV-spel i sina verk.

Både hans intresse för hantverk och hans fascination för TV-spel har funnits med sedan uppväxten. När han under sin studietid bestämde sig för att göra ett stort broderi, baserades det på just en bakgrund från ett TV-spel. Rutnätet, strukturen som broderiet bygger på, var lätt översättbart till pixelgrafik och ett 100-årigt hantverk mötte TV-spel.

Fhager har i många verk inspirerats av de tidiga 8-bitarsspelen. Den förenklade grafiken skapar en minimalism som charmar, attraherar och samtidigt imponerar med vad man lyckades skapa trots begränsade medel och teknik.

Fhager har även inspirerats av mer okända spel från t.ex. Japan. Dessa spel har en annorlunda estetik än de invanda, med intressanta karaktärer och tematik. På utställningen får publiken möta en blandning av dessa mer obskyra spel och Fhagers favoritspel, som ligger honom varmt om hjärtat.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 9 sep, 2023
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 26 nov, 2023
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst

Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice