Ett broderat konstverk som föreställer en scen ur ett 8-bit spel

Vernissage: Soft Pixels

Vad händer i mötet mellan broderiets obegränsade möjligheter och TV-spelens magiska förmåga att förflytta oss till en annan värld? Svaret ryms i konstnären
Per Fhagers verk, där han skapat ett unikt konstnärligt uttryck.

I utställningen Soft Pixels syns färgstarka broderier med motiv hämtade ur både välkända retrospel som Zelda, Megaman och Kid Icarus men också mer okända spel från Japan. Motiven är valda utifrån personliga minnen kopplade till spelupplevelser. Tavlorna i utställningen är alla i vitt skilda utföranden med spridning i både teknik och struktur. På Jönköpings läns museum visas flera helt nya verk, med motiv från obskyra spel där fokus ligger på färg, komposition och teknikvariation.

Bilderna som flyktigt flimrar förbi i ett TV-spel får genom Fhagers konst ett nytt fokus och blir permanenta. Genom broderade fantasilandskap och spelhjältar förflyttas ett traditionellt hantverk in i samtidskonstens finrum.

Vernissage 9 september

Soft Pixels har vernissage lördag 9 september kl.12:00. Johan Gärskog, länsmuseichef på Jönköpings läns museum inviger utställningen. Därefter ett samtal med konstnären Per Fhager och Jan Stene, konstintendent på Gävle Konstcentrum.

Ellen Larsson – DJ Ellen – spelar live-musik i utställningssalen kl 12:45-14:00. Hon är känd i retro tv-spelskretsar som FrankenGraphics, och har varit verksam i den s.k. homebrew-scenen där hon utvecklat spel, grafik, musik och verktyg för Nintendo 8-bit.

Vernissagesoppa

I samband med vernissagen av utställningen erbjuder Kaffeteket i Stadsbiblioteket en vegetarisk soppa med bröd för 79 kr (ordinarie pris 89 kr).
Du hämtar din rabattbiljett i länsmuseets reception.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 9 sep, 2023
Klocka ikon
Starttid: 12:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 2 timmar
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst

Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice