Kuber med bokstäver och svartvita porträttfoton, placerade på marken/gatan utanför Stadsbiblioteket och Länsmuseet

SmåLits bokmässa

SmåLits bokmässa är en mötesplats för författare, förlag, litterära sällskap och kulturella föreningar. Öppen för alla att besöka. Många av utställarna har småländsk koppling, andra kommer mer långväga ifrån.

Angelägna scensamtal och aktuella boktips. Inspirerande scenkonst och mysig sagoläsning. Myller, läslycka och 70 utställare på plats hos Jönköpings stadsbibliotek, arkivhus och länsmuseum.

Fri entré till allt.

Program på Jönköpings läns museum

RÖDA SALEN

11.30-11.50 Stumt ljus – kvinnor i filmhistorien
Boris Zetterlund

Boken ”Stumt ljus” är en kärleksförklaring till filmskapandets pionjärer. Då, vid förra sekelskiftet, hade kvinnor en framträdande roll som manusförfattare, regissörer och producenter. Vi hör författaren Boris Zetterlund berätta utifrån boken, med en stor passion för filmvärlden.

12.00-12.30 Vägen genom H – ny biografi och ny musik
Birgit Carlstén, Gittan Glans

Alf Henrikson, journalist, författare, historiker och verspoet uppmärksammas på nytt när biografin ”Vägen genom H” nu ser dagens ljus. Estradören Birgit Carlstén presenterar boken och framför purfärska tonsättningar i ett urval av Henrikssons 20 000 dagsverser, ackompanjerad av pianisten Gittan Glans. I samarbete med Alf Henrikson-sällskapet.

13.00-13.30 De vågar sig på Norén
Hugo Hansén, Sven Haraldsson

Lars Noréns pjäser har aldrig satts upp i Småland. Förrän nu. Hösten 2022 kommer hans Demoner till Kulturhuset Spira och skådespelarna får äntligen sätta tänderna i mästarens ord – men vad ska publiken säga? Ett samtal om äkthet, språkbruk och drastisk humor. Med regissören Hugo Hansén, som gjort manuset samtida, och Jönköpingsbördiga scenografen Sven Haraldsson, som vill klä in scenen i heltäckningsmatta. I samarbete med Kulturhuset Spira.

14.00-14.20 Vävglädje
Anette Holgersson, Kristina Lantz

Det finns mycket att lära om hur man får till en perfekt väv, men man kan göra en helt ok matta innan man kan alla knep. Mattvarp och trasor är förlåtande material att jobba med, här är det bara att köra på! Anette Holgersson & Kristina Lantz vill locka fler att börja väva och ge ny inspiration till dig som är vän med vävstolen sedan länge. I samarbete med Isabergs förlag.

14.30-14.50 Växtbaserad matglädje – lättlagade goda rätter
Camilla Danilda, Barbara Kjellström

Camilla Danilda, kock med lång erfarenhet inom det växtbaserade köket, och Barbara Kjellström, författare, skapar recept som gör att det både blir enkelt och roligt i köket. Här presenterar de lättlagade veganska maträtter utan tillsatser eller konstigheter, som passar såväl vegetarianer, veganer, flexitarianer som köttätare. I samarbete med Isabergs förlag.

15.00-15.20 Självupptagenheten
Henrik Hermansson, Elin Ihreborn

Många böcker handlar om hur du som individ ska bli lycklig eller framgångsrik. Vi tycks bli alltmer självupptagna och utgå från oss själva och vår egen tid. Men borde vi kanske tänka tvärtom – och ägna mer tid åt att försöka förstå andra människor, tider och platser? Elin Ihreborn, litterär konsult, och Henrik Hermansson samtalar utifrån Henriks nya bok ”Allting handlar inte om dig själv här och nu”.

15.30-16.00 Om hjärntvätt och att bryta sig ut
Josefine Frankner, Cecilia Gustavsson

Josefine Frankner var fast i sekten i Knutby i två decennier. Hon förvandlades från en trygg och framåt tonårstjej till en robot, vars största skräck var att hamna i onåd. Till slut lyckades hon bryta sig loss och i boken ”Kristi bruds slav” berättar hon för första gången sin historia. I samtal med Cecilia Gustavsson, som är journalist och medförfattare till boken. I samarbete med Polaris förlag.

Läs fullständigt program för SmåLits bokmässa.

Med reservation för ändringar.

 

SmåLit 2022 drivs och arrangeras av Jönköpings kommun, Värnamo kommun, Tranås kommun, Eksjö kommun, Region Jönköpings län och de fyra lokaltidningarna Smålands-Tidningen, Tranås Tidning, Värnamo Nyheter och Jönköpings-Posten. Med stöd av Kulturrådet och många samarbetsparter.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 7 maj, 2022
Klocka ikon
Starttid: 11:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 5 timmar
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice