Stor figur med färgglad skjorta med text tryckt på. Figuren håller i en mobiltelefon

Schyssta killar

– Vad är en schysst kille egentligen?

Vilka förväntningar finns det på män och vad förlorar en man på att leva upp till dessa förväntningar? Utställningen vänder och vrider på begreppet mansroller och hur det känns att vara och uppfostras till man.

Konstnären Linea Matei kände en frustration över att leva i ett samhälle där män som grupp gynnas och kvinnor och icke-binäras utrymme reduceras. I stället för att fråga vad kvinnor förlorar, har hon vänt på perspektivet och undersökt hur det känns att vara och uppfostras till man. Resultatet blev utställningen Schyssta killar – Vad är en schysst kille egentligen?

”Alla förlorar på patriarkatet, men om män förlorade mer än de vann, hade de redan gjort revolution.”

Linea Matei

Under sitt examensarbete på Konstfack 2017 genomförde Linea en enkät och intervjuer. Svaren, tillsammans med statistik och referenser till studier gestaltas i verken. Utställningen är resultatet av ett omfattande researcharbete. Läs mer och fördjupa dig i undersökningsmaterialet.

Linea Matei

Konstnären Linea Matei föddes 1990 i Södertälje. Där växte hon upp med två systrar, en pappa från Zărneşti i Rumänien och en mamma från Kiruna i Sverige.

”Min mångkulturella bakgrund har berikat mitt liv och bidragit till en strävan att genom konst, design och workshops utforska hur relationer, beteenden och kulturella normer påverkar människor och samhällen.”

Linea Matei

Hur publiken mottar och tolkar information är något Linea funderar och tänker på i sitt arbetssätt. Det är viktigt för henne att hålla i gång dialogen med och mellan olika människor för att bättre förstå vår omvärld, våra likheter och olikheter.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Fredag, 31 mar, 2023
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 27 aug, 2023
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice

Logotyp för Jönköpings läns museum
Vera Zherdev

Museipedagog och producent