En svartvit porträttbild på en kvinna klädd i linne och hatt

Onsdagskväll med museet: Elin Unnes

Flyktiga dofter och hållbara trädgårdar

Syntetiska dofter finns numera överallt. Allt från bilar och leksaker till mat och hela butiker doftsätts. Men fram till helt nyligen var odling det enda sättet att parfymera sig själv och sin omgivning.

Människan har därför i alla tider försökt fånga växternas andar, deras essens, för att skapa parfym. Vissa av metoderna som använts är obegripligt komplicerade, och kräver enorma mängder blommor, medan andra är inom räckhåll för hemmapularen som vill testa att odla sin egen doft. Så, går det att odla doft, här på toppen av världen? Och vad tjänar man egentligen på att plantera parfymerade växter?

Elin Unnes avslöjar den doftande trädgårdens hemligheter och delar med sig av eteriska recept. Det blir parfymhistoria och handfasta instruktioner kring hur du odlar och utvinner doft, samt en praktisk genomgång av hur man gör naturlig rökelse och eget schampo. Hon demonstrerar även grunderna i destillering av eteriska oljor och visar upp den arabiska hembränningsapparaten som krävs för detta alkemiska arbete.

Om föreläsaren

Elin Unnes är musik- och trädgårdsjournalist samt författare till boken Den parfymerade trädgården. Hon skriver regelbundet för Dagens Nyheter och Allt om Trädgård, och hennes favoritdoft är såpnejlika, precis efter solnedgången.

Anmälan/Livesändning

Obs! Föreläsningen på plats är fullbokad.
Livesändningen når du här på vår webbplats, på utsatt datum och tid. Ingen föranmälan behövs för att ta del av livesändningen.

Evenemanget på plats filmas. Jönköpings läns museum gör ofta foto- och filmdokumentation under aktiviteter och evenemang. För att kunna informera om vår verksamhet ber vi därför om ditt samtycke att publicera bilder/filmer där du syns. Ditt namn kommer inte anges och vi använder bilder och filmer på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.

Livesändning i Värnamo

Föreläsningen livesänds även i Sedasalen, Gummifabriken, Värnamo. Anmäl dig under ?Evenemang? hos Värnamo Bibliotek.
Servering finns – så kom gärna i god tid så hinner du köpa fika eller något att dricka!

Livesändning i Tranås

Föreläsningen livesänds även på Eriksbergs museum i Tranås. Anmäl dig under ?Evenemang? hos Tranås kommun.
Fika finns ? så kom gärna i god tid så hinner du köpa kaffe, te och tilltugg!

Onsdagskväll med museet – länsmuseets föreläsningsserie

Sista onsdagen varje månad kl 17:30-18:30 i Röda salen och livesänt (med reservation för ändringar). Vi bjuder in föreläsare från hela Sverige för inblickar och utblickar i olika ämnen. Välkommen att fascineras och inspireras på olika sätt – digitalt eller på plats i museets härliga atmosfär!

 

Foto: Maja Forsslund

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 25 aug, 2021
Klocka ikon
Starttid: 17:30
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar 15 minuter
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Bild saknas.