En leende person framför museets röda välvda vägg där två stora abstrakta konstverk syns i bakgrunden

Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2022

Jenny Carlsson Grip

Penslar mättade med färg möter en obändig natur på lika villkor i hennes starkt uttrycksfulla och storartade måleri.”

Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2022 tilldelades Jenny Carlsson Grip. Nu visas ett urval av hennes verk i en mindre presentation 11 januari – 12 februari 2023 på Jönköpings läns museum.

Jenny Carlsson Grip är född i Ronneby 1984, tidigare verksam i Stockholm, men numera bosatt på en släktgård utanför Kallinge. Jenny är utbildad vid Konsthögskolan i Umeå, Master of fine Arts 2013. Hon har haft separatutställningar på bland annat Norrtälje Konsthall och Kulturcentrum i Ronneby samt på Galerie Forsblom i Finland och är representerad bland annat vid Statens konstråd, Region Blekinge och Stockholms stad.

Juryns motivering

Jenny Carlsson Grip är född och uppvuxen på ett jordbrukshemman som i generationer tillhört hennes familj. Där gavs ingen möjlighet att glömma varifrån vi kommer och vart vi går. Hennes måleri är som kraftfulla spadtag i jorden där växande och förmultnande möts i kraftfulla famntag, på samma sätt som ljus möter mörker, årstider avlöser varandra och väder och vind står för rörelsen.

Även om måleriet aldrig gick under praktiserades det under lång tid med både tveksamhet och ironi, som en opålitlig vän i ateljén. I den värld Jenny Carlsson växte upp fanns det ingen plats för denna tvekan och ironi. Penslar mättade med färg möter en obändig natur på lika villkor i hennes starkt uttrycksfulla och storartade måleri.  

Årets jury har bestått av Karin Sidén, överintendent och museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde, Olle Granath, tidigare chef för Moderna Museet och Nationalmuseum samt konstnären Filippa Arrias, tidigare lektor vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm.

Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium inrättades år 2011 med syfte att premiera en ung lovande konstnär.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Nästa tillfälle: Idag, 10:00 - 19:00
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 11 jan, 2023
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 12 feb, 2023
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst

Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice