En person föreställande en klassisk kung sitter avslappnat i en tron med ena benet på armstödet. Bakgrunden innehåller detaljer av guld, rött och sammet.

Ikoner – en utställning om att få finnas

Vi är alla unika, men inte så olika som vi tror. I utställningen Ikoner presenteras porträtt av kända ikoner och förebilder, där vi alla kan finna någon eller något att relatera till.

Det är bilder av universella drömmar och önskningar om att vara en del av populärkulturen, konsten eller samhället.

Här gestaltas ikonerna av en grupp som sällan eller aldrig har fått synas, trots att de alltid funnits bland oss. De 21 modellerna från hela Sverige har flera saker gemensamt; drömmar, känslor och Downs syndrom.

Ikoner handlar om att få finnas och att få ta plats, oavsett vem du är. Vi behöver alla en ikon eller en förebild att relatera till. Drömmarna som de 21 modellerna iscensätter är allmänmänskliga, för vem har inte någon gång velat bli drottning, polis, rebell eller superhjälte?

Ikoner är ett samarbete mellan Fotografiska, Glada Hudik-teatern och dess grundare Pär Johansson, samt fotograf Emma Svensson och kostymörerna Linda Sandberg och Helena Andersson.

Synlighet ger förståelse för olikheter. Vi kan alla med våra kvalitéer och brister bidra till ett rikare samhälle. Vi är alla unika, men inte så olika som vi tror.

 

Foto överst: ”Kungen” av fotograf Emma Svensson. Bilden är något beskuren.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Nästa tillfälle: Idag, 10:00 - 19:00
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 27 aug, 2022
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 27 nov, 2022
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Logotyp för Jönköpings läns museum
Vera Zherdev

Museipedagog och producent