Gula solrosor mot en svart bakgrund.

Garden

Välkommen till en samlingsutställning av ukrainska konstnärer. Två konstnärskollektiv visar tillsammans den konst och kultur som rycktes ur deras händer 24 februari 2022. 

Kollektiven bestående av konstnärer från krigets Ukraina har tillsammans skapat utställningen Garden. Här möter du konst skapad innan kriget utbröt, men även nytillkomna verk som är skapade under 2022.

Garden handlar om en trädgård. En värld, ett universum som innehåller otaliga organismer och föremål, men även kemiska och fysiska lagar. Kaos och harmoni går hand i hand. Paradoxen är att den här enorma trädgården inte bara finns runt oss, den finns även i våra sinnen. Samtidigt är vi både trädgården och dess skapare.

”Vi är utspridda runt om i världen, men i var och en av oss finns ett frö, ett minne av vår historia, ett frö från vår trädgård. Vi planterar våra frön så att våra ättlingar kan vila i skuggan och skörda frukterna.”

Konstnärskollektiven Mycelium och Art Group VacciNation

Konstnärskollektiven består av Valerii Kopysov, Marianna Ivanova, Serhii Savchenko, Mariia Zahurska, Kostiantyn Tereshchenko, Olha Kriuchkovska, Mykyta Hryshko, Anton Kosiei, Viktoriia Berezina, Oleksandra Paranchenko, Serhii Radionov

Evenemang

Under utställningsperioden finns det möjlighet att delta i olika evenemang som är kopplade till utställningen.

Svenskt fika och ukrainskt te
18 februari kl. 13:00-15:00

Kom och fika med de ukrainska konstnärerna från utställningen. Sitt ner i en trygg miljö och umgås över en fika. Det blir filmvisning och samtal med fri sittning, precis som på ett fik. Som besökare får du chansen prata om svåra och lättsamma teman, lära känna nya bekanta och smaka på godsaker. Ukrainskt te eller svenskt kaffe – du väljer

Cr3ative Studio: Collage
8 mars kl. 17:30-20:00

Konstnären Olha Kriuchkovska visar utställningen Garden. Efter visningen går vi tillsammans ner till museets kreativa verkstäder där Olha visar collageteknik. På plats finns även Marianna Ivanovna och Mykyta Hryshko.

Workshopledarna pratar ryska, men personal från oss finns på plats och översätter till svenska.

Föreläsning – En konstnärsresa från Ukraina till Sverige
11 mars kl. 11:30-12:30

Serhii Savchenko, Mariia Zahurska och Marianna Ivanovna berättar om de två konstnärskollektiven Mycelium och Art Group VacciNation. Passa på att få en inblick i deras arbete som kulturarbetare och konstnärer. Föreläsningen utgår från arbetet i Kherson i Ukraina samt hur de hamnade i Sverige och vad som hänt här sedan dess.

Sanctuary in the Grain
18 mars kl. 11:00-15:00

Performance av Konstantin Tereshenko. Performansen pågår hela dagen i utställningen. Ta med egna hörlurar och upplev sinnesstämningen hos konstnären under processen. Det finns några lånehörlurar på plats.

Ingen anmälan och fri entré.

Finissage
25 mars kl. 11:00-14:00

Sista chansen att se utställningen och träffa konstnärerna. Musikern Anton Kosiei uppträder från kl. 13:00. Uthämtning av köpta verk sker efter finissagen från kl. 14:30.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 11 feb, 2023
Kalender ikon
Slutdatum: Lördag, 25 mar, 2023
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Logotyp för Jönköpings läns museum
Vera Zherdev

Museipedagog och producent