Ett collage av bilder med en ung tjej med kamera, flera unga i dans och rörelse, en regnbågsfärgad hand i keramik

Formstark: ung konst & design

Utställningen Formstark lyfter fram verk och skapandeprocesser av unga kreatörer från hela länet.

Utställningsidén är ett samarbete mellan Jönköpings läns museum, Freja musikteater på Kulturhuset Spira och Region Jönköpings läns feriepraktikprogram Kultursommar. Genom en kulturinriktad feriepraktik har verksamheter och föreningar gett kreativa möjligheter för unga under sommarmånaderna. Projekten av Brahegymnasiet och KFUM har knutits till utställningen för att belysa ungas konstnärliga praktiker inom olika verksamheter.

Keramik

På Jönköpings läns museum arrangerades keramiksommar med inriktning på bruksföremål och design. Ungdomarna har inspirerats av museet verksamhet och roll som kulturförmedlare. I sitt uppdrag fick de planera och kurera utställningen Formstark.

Dans

Under danssommar har fokus legat på eget skapande. Under de första dagarna får ungdomarna verktyg av en professionell dansare, för att sedan på egen hand skapa ett dansverk under sommaren. Praktiken avslutas med en sharing där ungdomarna delar med sig av sina verk. Arrangerades i samarbete med Unga Spira.

Film

Under filmsommar fick deltagarna, under handledning av en professionell filmare, lära sig grunderna i filmskapande: manus, berättande, regi och filmteknik. Ungdomarna har arbetat på egen hand med sitt filmprojekt, med målet att visa sina filmer i en biosalong.

Teater

Frejas teatersommar gav ungdomar med diagnos inom autismspektrat möjlighet att prova på teater tillsammans med Frejas musikteater på Kulturhuset Spira. Under sommaren undersökte deltagarna olika uttryck inom teaterns värld, med fokus på gemenskap och glädje.

Design

Per Brahegymnasiets projekt lampdesign, var en övning i formgivning med fokus på målgrupp, funktion, material samt ljus och skuggspel.

Foto

KFUM höll ett kulturkollo – bland annat med inriktningen foto. Kreativitet och skapande genom fotografins olika element, från naturbilder till porträtt. Målet var en gemensam fotoutställning.

 

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 17 sep, 2022
Kalender ikon
Slutdatum: Lördag, 31 dec, 2022
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Logotyp för Jönköpings läns museum
Vera Zherdev

Museipedagog och producent