Mönster, Folkdräkt Östra Härad

Folkdräkt i Norra Småland

Folkdräkt har fascinerat och berört i mer än 100 år. Från början var dräkterna ett sätt för människor på landsbygden att tolka det samtida modet. De synliggjorde också signaler som visade bärarens identitet. I denna utställning får du uppleva folkdräktens utveckling i Jönköpings län.

Vad är folkdräkt?

Folkdräkt kallar vi de kläder som allmogen bar i det tidiga bondesamhället, ett klädbruk som lades bort för snart 200 år sedan. Drygt 50 år senare återupptäcktes dessa plagg och man startade en insamling av i första hand högtidskläder. Det är dessa dräktdelar som ligger till grund för vår folkdräktstradition.

Dräkterna utgör en viktig del av vårt kulturarv. De är symboler för lokala och nationella identiteter och för kontakten med det förflutna, bland annat genom traditioner och högtider. Dräkterna beskriver oss också som individer – och synliggör rötter och identitet.

Samtidigt förmedlas kulturhistoria och gamla hantverkstraditioner, även om färger, material och plaggens snitt inte är typiskt för Småland, utan ett kulturarv som vi delar med många andra delar av Sverige, Norden, Europa, ja hela världen. Det är själva kombinationen som visar var vi kommer ifrån.

Utställningen är ett samarbete mellan Kultur och utveckling – hemslöjd i Region Jönköpings län, Depui Sverige och Jönköpings läns museum.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 12 jun, 2019
Kalender ikon
Slutdatum: Torsdag, 1 aug, 2019
Organisatör ikon
Arrangeras med: Depui Sverige samt Kultur och utveckling - hemslöjd i Region Jönköpings län
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Porträtt av Liselotte Munther
Liselotte Munther

Enhetschef