En tvådelad bild där den vänstra föreställer målade byggnader i naivistisk stil. Den högra en målad pinnstol med snidade detaljer i naiv stil.

Ett naivt möte

Ett möte mellan måleri med varm känsla för gamla hus och humoristisk, lekfull möbeldesign. I utställningen Ett naivt möte visas verk av Jönköpingskonstnären Gusty Olsson och möbelkonstnären Albert Ernfrid Persson.

En kombination av Olssons naivistiska uttryck och Perssons säregna skapande, där båda konstnärerna påvisar en stor lust att uttrycka sig och berätta.

”Persson är helt unik skulle jag vilja påstå”, menar Jonas Nilsson, producent för konst. ”Jag utlovar fräcka, glada och fantasieggande bruksföremål!”

Genom Olssons målningar av gårdsinteriörer, trähus och pittoreska miljöer lyfts vår gemensamma kulturhistoria fram. ”Olsson var väldigt duktig på att fånga karaktären av de gamla träkåkarna, bakgårdarna och de trånga gränderna”, säger Jonas Nilsson. ”Hennes konst minner om en tid som för länge sedan flytt, men som också väcker tankar kring vikten av att vårda och ta hand om det vi har omkring oss här och nu.”

Gusty Olsson

Jönköpingsmålarinnan Olssons (1912–1975) produktion består av romantiska landskapsskildringar pittoreska motiv från cirkus och kafémiljö samt stilleben och träsnitt. Framför allt uppskattades hon för sitt sätt att måla gamla hus och gränderna i Jönköping.

I sin konst försökte hon bevara det som är gammalt och hon lärde oss uppskatta och se de gamla gårdsinteriörerna. Olsson värdesatte den dåvarande stadsarkitektens försök att sätta färg på stadens trähus. Hon lärde oss att det finns en mening också med det som till synes är ringa och obetydligt. Hennes varma känsla för gamla hus och miljöer finns väl dokumenterad i hennes verk.

Albert Ernfrid Persson

Persson (1904–1991) var en uppskattad och självlärd möbelkonstnär som under 1950- och 70-talet använde det skogen gav för att göra bruksföremål. Han målade naiva bilder på de snidade bruksföremålen som oftast var gjorda i ett enda stycke. Hans skapande befinner sig i gränslandet mellan skulptur och möbel.

Med yxa och kniv, berättar Persson sina historier från ett långt liv i skogen. Han byggde sina bruksföremål, med fantasirik form och starka glada färger. Motiven på föremålen är minnesbilder från sin barndom samt livet på landsbygden. Motiv av djur blandas med cowboys, nakna kvinnor från pin-up tidningar vilka skapar berättelser ur hans liv. Hans humor och konstnärliga lekfullhet, kom till uttryck i mycket av det han tillverkade.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 1 jun, 2022
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 7 maj, 2023
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst