Ett äpple i guld täckt av emaljblommor i olika färger som mönster

I skuggan av ett äppelträd – Eksjö

Jönköpings läns museums nya vandringsutställning heter I skuggan av ett äppelträd. Första platsen där den visas är hos Eksjö stadsbibliotek!

I tusentals år har äppelträd blommat och burit frukt i människors närhet. Vi har plockat och njutit, förädlat och anlagt äppelodlingar. Äpplet har varit symbol för hälsa, rikedom och kunskap. Denna utställning följer äppelträdet genom fyra årstider.

I skuggan av ett äppelträd finns plats för alla oss som på ett lekfullt sätt vill veta mer om äpplen som vi äter. Som vill lyssna på några sagor och myter som följt äpplet genom historien.

Konsthantverk med äppelmotiv, fotografier och föremål ur museets samlingar väcker kanske minnen med äppelsmak och skördetid. Upptäck nygamla äppelsorter som passar särskilt bra i Jönköpings län och betydelsen av inhemsk äppelodling.

I hela utställningen surrar honungsbin omkring. För hur skulle vi kunna berätta om äpplen utan att tala om blommor och bin? I bikupan visas en animerad film om biets betydelse för hela vår natur. Bina kommunicerar med varandra genom att dansa i bestämda mönster och genom att vippa med bakkroppen. Och får du lust att lära dig bidansen, finns vingar och blommande mattor att skutta mellan.

Den passar för nyfikna barn och vuxna som vill uppleva en utställning tillsammans. Innehållet är tillgängligt på svenska, engelska och arabiska. Utställningen kommer att visas runt om i Region Jönköpings län och även på andra platser.

 

För öppettider se Eksjö Stadsbiblioteks webbplats.

Eksjö stadsbibliotek, Telefon: 0381-361 00 E-post: stadsbiblioteket@eksjo.se

Utställningen I skuggan av ett äppelträd är producerad av Jönköpings läns museum 2021.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Nästa tillfälle: Idag, 11:00 - 15:00
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 23 apr, 2022
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 28 aug, 2022
Organisatör ikon
Arrangeras med: Eksjö kommun
Plats ikon
Plats: Eksjö stadsbibliotek, Kaserngatan 20 B Eksjö

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Pauline Beinö

Koordinator/Museivärd