En skulptur i form av en robotliknande figur

Inställd – AI: Better than human

Med anledning av rådande situation kring Coronaviruset ställer vi in utställningen AI: Better than human, som skulle ha öppnat den 30 maj. Stängda gränser till både Finland och Frankrike gör att konstverken inte kan fraktas till Sverige. Vi hoppas istället att kunna arrangera denna utställning under hösten 2021.

 

Samtidigt som vi bygger maskiner försöker vi förstå världen
Vissa forskare menar att det är omöjligt att skapa maskiner som är lika intelligenta som vi människor. Andra tror att det bara är en fråga om tid – och att nästa steg blir att maskinerna börjar tillverka ännu smartare maskiner, och så vidare. Vad händer med oss människor då?

Utställningen AI: better than human är en konstnärlig undersökning av kreativ och vetenskaplig utveckling inom konstgjord intelligens, som utforskar utvecklingen av förhållandet mellan människor och teknik.

AI är förmågan hos robotar att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens, främst kognitiva funktioner såsom förmåga att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, lösa problem, planera en sekvens av handlingar och att generalisera.

Går det att skapa konstgjord mänsklig intelligens
Vad är det som gör att utvecklingen av och intresset för AI ökar i en allt högre takt? Kanske beror på att det numera finns gott om exempel på användbara AI-lösningar och nya idéer om lösningar som kan vara möjliga att skapa.

Konstgjorda människor, människan som maskin och maskinen som människa
Denna utveckling väcker filosofiska frågor om själen och om etiken kring att skapa konstgjorda varelser utrustade med människoliknande intelligens.

Pekka och Teija Isorättyä

Båda f. 1980 i Torneå. Utexaminerades som magistrar i konst från Aalto-universitetet 2010. Bor och arbetar i Torneå och New York.

Pekka och Teija samarbetar om skapandet av kinetiska och elektromekaniska skulpturer, ofta konstruerade av organiska material och kasserade eller föråldrade föremål. Deras automatik inkluderar ofta medicinska och kroppsliga referenser, som undersöker gränserna för vad det är att vara mänsklig – eller organiskt levande eller inte levande.

”I vårt arbete undersöker vi mänsklighetens samtida status som ett slags mellanläge eller liminal tillstånd. Det förkroppsligar både rädsla och hopp, framtid och förflutna.”

Justine Emard

Fransk bildkonstnär som bor och arbetar i Paris. Hennes arbete utforskar de nya relationerna som skapas mellan våra liv och teknik. Genom att kombinera olika bildmedier – från fotografering till video och virtuell verklighet – placerar hon sitt arbete på korsningen mellan robotik, objekt, levande 3D-tryck, organiskt liv och konstgjord intelligens.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer inte museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 30 maj, 2020
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 23 aug, 2020
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Verksamhetsutvecklare, konst