Gammalt hus omringad av en grön gräsmatta.

Torvtaksläggning i Jönköpings stadspark

Under veckan kan den som är intresserad få se hur en traditionell torvtakstäckning går till att lägga. Det är Soldattorpets bod som nu ska få ett nytt torvtak.

Takarbetena pågår under hela veckan, men själva torvtäckningen läggs på onsdag den 5 juni och på själva nationaldagen den 6 juni. Under dessa dagar är allmänheten varmt välkomna att titta på (från marken) och ställa frågor till takläggaren på plats. Arbetena kommer även att filmas och denna kortdokumentär i torvtaksläggning finns tillgänglig här på hemsidan senare i sommar.

Soldattorpet med bod och ladugård kommer från Råssmäte i Linderås socken och lär vara byggt under 1800-talets förra hälft. Torpet flyttades 1914 till regementsmuseet vid I 12 i Jönköping. Då regementet 1928 lades ned flyttades det slutligen till sitt nuvarande läge i friluftsmuseet i Stadsparken. Under 2017 utfördes timmerlagningar på boden. Tanken var att torvtaket skulle ha lagts förra sommaren men den torra sommaren sattes stopp för detta. Torvtäckningen som nu ska läggas sker på helt traditionellt vis med undertak av grantrol, tätskikt av björknäver och mullås vid takfoten som hålls på plats med enekrokar.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer inte museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Måndag, 3 jun, 2019
Kalender ikon
Slutdatum: Fredag, 7 jun, 2019
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Margareta Olsson

Byggnadsantikvarie