Öppnandet – Les archives suédoises

Projektet Les archives suédoises startades av konstnärerna Anna Ekman och Cecilia Järdemar kring ett arkiv med glasnegativ. Arkivet kommer från de svenska missionsfälten i dåvarande belgiska Kongo 1890 – 1930. Tillsammans med den kongolesiske skulptören Freddy Tsimba skapar konstnärerna nya verk inspirerade av negativen.
De undersöker på så sätt vilka andra tolkningar av historien man kan göra.

Ekman och Järdemar har fått låna glasnegativen från Svenska Missionskyrkan och arvingar till missionärer. Dessa bilder har till viss del inte blivit arkiverade eller framtagna förut. De är en viktig men undangömd del av både Sveriges och Demokratiska Republiken Kongos historia.

Missionärerna var del av en process där de dokumenterade den befintliga kulturen på de platser där de bosatte sig. Platser som förändrades eller förstördes delvis genom kristnandet av samhällena. Hur kan vi konfrontera denna typ av bilder i dag, ur ett svenskt perspektiv, och från ett kongolesiskt perspektiv? Hur kan historiska foton få en ny kontext och nya tolkningar, utanför de ojämlika maktstrukturerna som fanns då de togs? Utställningen är ett avslut på en process som inneburit resor till Kongo för att återbörda bilder och arbeta tillsammans med Tsimba inför en serie utställningar i Sverige och Kongo: senast på Musée D´Art Contemporain i Kinshasa. Under vernissagen presenteras även en bok i samarbete med Sailor Press.

Öppnandet – Les archives suédoises är del av det interregionala samtidskonst-projektet Nya Småland.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 19 okt, 2019
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 15 dec, 2019
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Verksamhetsutvecklare, konst


Skriv ut sida
Print