Freddy Tsimba - Öppnandet - Les archives suédoises

Öppnandet – Les Archives Suédoises

Projektet Les Archives Suédoises startades av konstnärerna Anna Ekman och Cecilia Järdemar kring ett arkiv med glasnegativ. Arkivet kommer från de svenska missionsfälten i dåvarande belgiska Kongo 1890 – 1930. Tillsammans med den kongolesiske skulptören Freddy Tsimba skapar konstnärerna nya verk inspirerade av negativen. De undersöker på så sätt vilka andra tolkningar av historien man kan göra.

Ekman och Järdemar har fått låna glasnegativen från Svenska Missionskyrkan och arvingar till missionärer. Dessa bilder har till viss del inte blivit arkiverade eller framtagna förut. De är en viktig men undangömd del av både Sveriges och Demokratiska Republiken Kongos historia.

Nya tolkningar

Missionärerna var del av en process där de dokumenterade den befintliga kulturen på de platser där de bosatte sig. Platser som förändrades eller förstördes delvis genom kristnandet av samhällena. Hur kan vi konfrontera denna typ av bilder i dag, ur ett svenskt perspektiv, och från ett kongolesiskt perspektiv? Hur kan historiska foton få en ny kontext och nya tolkningar, utanför de ojämlika maktstrukturerna som fanns då de togs? Utställningen är ett avslut på en process som inneburit resor till Kongo för att återbörda bilder och arbeta tillsammans med Tsimba inför en serie utställningar i Sverige och Kongo: senast på Musée D´Art Contemporain i Kinshasa. Under vernissagen presenteras även en bok i samarbete med Sailor Press.

Utställningen är en samproduktion med Kalmar konstmuseum och ett avslut på ett längre forskningsarbete som även resulterat i boken Les Archives Suédoises – Öppnandet. Projektet är genomfört med stöd av bland andra Linnéuniversitet, det interregionala samtidskonst-projektet Nya Småland och Iaspis. Tack till Margareta Arneke, Rolf Öhrneman och Equmeniakyrkan.

Redan 2017 var de tre konstnärerna hos oss på Jönköpings läns museum, med utställningen Les Archives Suédoises, del 2 Fragment. Utställningen var en del av Anna Ekmans och Cecilia Järdemars pågående konstprojekt Re:visioning Congo – Sweden through a dry plate archive.

Kallad till Kongo

Människorna som blev kallade, lämnade sina liv, familjer, vänner och tryggheten i Sverige för att resa till Afrika för att leva, verka och bo som missionär.

I samband med den etnologiska dokumentationen av missionen i Kongo samt utställningen Öppnandet – Les Archives Suédoises arrangeras två föreläsningar samt en mindre utställning med titeln Kallad till Kongo.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 19 okt, 2019
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 15 dec, 2019
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Verksamhetsutvecklare, konst