Vävt och broderat under två sekler – Jönköpings läns museum
Tre korsstygnsdukar, vita med röda stygn

Vävt och broderat under två sekler

Kvinnokraft och kvinnokultur

Kerstin Gynnerstedt är filosofie doktor i statsvetenskap och docent i socialt arbete, bosatt och verksam i Växjö. Hon är numera inriktad på att forska och skriva om lokal-, kultur- och kvinnohistoria.

I boken ”Vävt och broderat under två sekler. Kvinnokraft och kvinnokultur” beskriver hon tolv kvinnors arbete och skapande i hennes egen släkt, alla med anknytning till släktgården. Under föreläsningen visar Kerstin Gynnerstedt textilier som fanns i ett småländskt bondehem, hur de tillverkades och med vilka hjälpmedel. Hon berättar om vilka kunskaper som krävdes gällande material och traditioner, om hantverket och tekniken.

 

Ur släkthistorien träder generationer av dessa kvinnor fram, från mitten av 1800-talet till 1970-talet. Att sitta vid vävstolen eller brodera vackra mönster var både livsnödvändigt och stunder för en behövlig ”egen tid”. Innehållet i brudkistan och i linneskåpet liksom vävstolen och sybågen vittnar om kvinnornas mångahanda och unika insikter. I Småland liksom i andra bondgårdar i landet.

Fri entré och ingen föranmälan behövs.

I samarbete med Hemslöjden, Region Jönköpings län.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: lördag, 28 sep. 2024
Klocka ikon
Starttid: 13:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timme 30 minuter
Organisatör ikon
Arrangeras med: Hemslöjden, Region Jönköpings län
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice