En svartvit porträttbild av en kvinna i medellångt hår med svart skjorta. Bakgrunden är en suddig del av byggnad.

Evelina Dembacke: The Pond

Evelina Dembacke arbetar i gränslandet mellan ljuskonst, ljusdesign och fotografisk bild och tar ofta med sig sitt visuella material in i sina ljussättningar.

Genom tvärkonstnärliga samarbeten öppnar Dembacke upp för nya perspektiv. Metoden driver ständigt konstnärskapet i nya riktningar. Genomgående är den utforskande processen, där det tidiga mötet mellan discipliner sätter ramarna för det färdiga verket.

Dembacke kommer under mars att arbeta med ljus och visuellt uttryck till konsertupplevelsen «The Pond» som hon skapar i samarbete med den norska ensemblen Parallax. The Pond är där vi hittar våra minnen och referenser. De återspeglas inte i sin ursprungliga form, men som vi minns dem, som i en dröm…

Genom musik, video, vj-ing, ljus, skuggspel och skulpturala inslag ska The Pond bli något emellan en konsert och en föreställning som hämtar inspiration från centrala moderna konstverk, konstteorier och samtida musikaliska referenser. Under sin tid på länsmuseet arbetar dock konstnären självständigt med att ta fram ljus och visuellt material, utan musiker på plats.

Besökstider

Besökare är välkomna att ta del av den konstnärliga processen under följande dagar och tider:

  • Onsdag 9/3 kl. 17-19
  • Fredag 11/3 kl. 14-17
  • Lördag 12/3 kl. 13-15

En svartvit porträttbild av en kvinna i medellångt hår med svart skjorta. Bakgrunden är en suddig del av byggnad.

The Pond har tagit flera oväntade vändningar under pandemin. En stor del av arbetsprocessen har skett online på distans och i utövarnas egna studios. Parallax och Dembacke har samarbetat i ett antal olika projekt; de har bland annat turnerat med ljus/ljudföreställningen Lydrommet under många år. I samarbete med Ensemble neoN gjorde de konsertfilmen och konserten Flimmer som i december 2021 är nominerad till «Årets verk» av Norsk Komponistförening.

Foto: Tale Hendnes

 

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer inte museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 5 mar, 2022
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 13 mar, 2022
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Producent konst