En buffé med olika sorters kakor är uppdukad bredvid gula tulpaner

Svenskt fika och ukrainskt te

Svart kaffe, cappuccino eller en chai latte, vad fikar du allra helst? Kom och fika med de ukrainska konstnärerna från utställningen Garden. Sitt ner i en trygg miljö och umgås över en fika. 

En fika speglar en kulturyttring. Kanske har du hört uttrycket sju sorters kakor, men inte reflekterat över dess innebörd? Under kafferepen skulle värdinnan servera just sju sorters kakor, fler vore skrytsamt och färre sorter vore snålt. Kanske är det ett passande koncept för att beskriva det svenska ordet lagom?

En fika kan vara trevlig och spontan. Den handlar om att slappna av och umgås med vänner eller att lära känna en ny bekant. Men även ett tillfälle att sitta ner och prata igenom svåra problem för att hitta lösningar. Nog är det många som känner till Andreas Norlén som fikade sig igenom en svår parlamentarisk situation under talmansrundorna.

Det här är inte unikt för Sverige. Många traditioner är kopplade till mat och har ceremonier som skapar igenkänning och bereder njutning. I Ukraina dricks det te på samma sätt som vårt fika.

Kom och fika

Under evenemanget blir det filmvisning och samtal med fri sittning, precis som på ett fik. Som besökare får du chans att prata om svåra och lättsamma teman, lära känna nya bekanta och smaka på godsaker. Ukrainskt te eller svenskt kaffe – du väljer.

Evenemanget är helt gratis och ingen anmälan behövs.

Välkommen att fika med oss!

Utställningen Garden

Välkommen på en samlingsutställning av ukrainska konstnärer. Två konstnärskollektiv visar tillsammans den konst och kultur som rycktes ur deras händer 24 februari 2022.

Kollektiven bestående av konstnärer från krigets Ukraina har tillsammans skapat utställningen Garden. Här möter du konst skapad innan kriget utbröt, men även nytillkomna verk som är skapade under 2022.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 18 feb, 2023
Klocka ikon
Starttid: 13:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 2 timmar
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Logotyp för Jönköpings läns museum
Vera Zherdev

Museipedagog och producent