Personer med mörka tröjor håller upp färgglada ballonger ovanför huvudet

Qom Ut med länsmuseet

Under Qom Ut-veckan arrangerar vi flera evenemang som lyfter frågor kring ett mer inkluderande samhälle. Oavsett om du är homo, bi, trans, queer eller kanske hetero så har vi något för dig!

Härligt pyssel i vår Öppna verkstad

Visste du att det finns massor med regnbågsdjur på vår planet? På länsmuseet har de flyttat in i och går i parad. Ta med hela familjen och passa på att göra dina egna paradfigurer eller regnbågsmoln. Allt material är gratis och verkstan har öppet när museet har öppet.

Pågår hela veckan.

Fri entré och ingen anmälan.

Stadsvandring: Homo i Smålands Jerusalem 

Hör om hemliga träffställen. Om de vilda festerna på Fortuna. Och om hur Maranatapastorn Imsen fick totalspel. Författaren Mian Lodalen och journalisten Erik Lindfelt guidar från Jönköpings läns museum till Kulturhuset Spira.

21 augusti kl. 15:30-17:00

Läs mer och anmäl dig.

Schyssta killar – ett nyfiket samtal om manlighet

Konstnären Linea Matei, partiledaren Luis Lineo (Fi!) och den småländska dragqueenen Adam Spjuth/Imaa Queen (känd från Drag Race Sverige) möts för ett utforskande och nyfiket samtal om manlighet och normer.

23 augusti kl. 17:30-18:30

Läs mer och anmäl dig.

Be a queen – Tips & trix med Imaa Queen

Makeup-föreläsning med Adam Spjuth/Imaa Queen, känd från Drag Race Sverige.

23 augusti kl. 19:00-20:30

Läs mer och anmäl dig.

Säg nåt!

För dig som är ung och vill delta i Prideparaden men saknar plakat. Passa på att delta i öppen plakatverkstad.

22 augusti kl. 15:30-18:30

Läs mer om vår öppna plakatverkstad.

Mingla med museet!

Besök oss i Rådhusparken på Pridepark! Gör din egen pin, mingla med personalen från länsmuseet och ta del av vår verksamhet. Oavsett om du är homo, bi, trans, queer eller kanske hetero så är du alltid välkommen till oss!

26 augusti kl. 11:00-15:00

 

Qom och fira med oss!

I hela vår gemensamma historia finns spår av människors förhållande till kärlek, kropp och identitet. I utställningen Kampen I Tiden möter du bland annat Wilhelm Ekstedt, född Ulrika Eleonora Stålhammar. Här kan du få en inblick i hur människor tänkte kring biologiskt kön och könsidentitet under 1700-talet och vad som händer i historien fram till 1970-talet, när Erik Lindfelt får ett märkligt brev för att han är gay.

Jag vill få fram budskapet med den inre smärtan som människor utanför normen får utstå.” Emilia Lindholm, Normstorm

I ett nutidsperspektiv möter du ungas tankar kring hbtq+ frågor. Verk från Normstorm lyfter ungas normkritiska blick på sin samtid. Och i utställningen Schyssta killar – Vad är en schysst kille egentligen? Ges plats för tankar om hur könsnormer kan påverka förhållningsätt till vår identitet.

Vad är Qom Ut?

Att ibland känna sig obekväm och uppleva att man inte riktigt följer heteronormen som styr vårt samhälle kan vara jobbigt för många.

Qom Ut arbetar därför med att skapa ett tryggare klimat där alla vågar vara sig själva. Ett hållbart samhälle präglat av mångfald och respekt för människors lika värde ökar möjligheter att leva och verka. Genom att bidra med ett normkritiskt perspektiv ökar Qom Ut kunskapen om människors lika rättigheter och skyldigheter.

Läs mer om Qom Ut

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Måndag, 21 aug, 2023
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 27 aug, 2023
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice

Porträttbild av Elinore Lindén
Elinore Lindén

Producent kulturhistoria