Qom Ut med länsmuseet – Jönköpings läns museum
Personer med mörka tröjor håller upp färgglada ballonger ovanför huvudet

Qom Ut med länsmuseet

Under Qom Ut-veckan arrangerar vi flera evenemang som lyfter frågor kring ett mer inkluderande samhälle. Oavsett om du är homo, bi, trans, queer eller kanske hetero så har vi något för dig!

Skapa i vår öppna verkstad

Vi ställer fram material och inspiration för eget skapande, som knyter an till Qom Ut. Allt material är gratis och verkstan har öppet när museet har öppet.

Pågår hela veckan.
Fri entré och ingen anmälan.

 

Öppen träff för Regnbågsfamiljer – Glitter & Gemenskap

Jönköpings läns museum bjuder in dig till familjeträff för regnbågsfamiljer. Kom och fika, pyssla och ha kul tillsammans med andra i museets verkstad.

Vi har laddat upp med limstift, silkespapper och glitter i massor i våra verkstäder! Oavsett om du är en stolt förälder, ett regnbågsbarn eller en glittrande guncle – ni är alla varmt välkomna att pyssla med oss. Museet bjuder på fika och en härlig gemenskap. Träffen riktar sig till HBTQIA+ föräldrar, barn och anhöriga i alla åldrar. Fri entré och ingen föranmälan behövs.

20 augusti, kl. 15:00-17:00

 

Stadsvandring: Homo i Smålands Jerusalem 

Hör om hemliga träffställen. Om de vilda festerna på Fortuna. Och om hur Maranatapastorn Imsen fick totalspel. Författaren Mian Lodalen och journalisten Erik Lindfelt guidar från Jönköpings läns museum till Kulturhuset Spira.

22 augusti kl. 15:30-17:00
Läs mer och anmäl dig.

Mingla med museet!

Besök oss i Rådhusparken på Pridepark! Kom och umgås och gör egna knappar och pins med budskap eller bilder som är viktiga för dig. Vi delar ut snygg merch, så länge lagret räcker!

24 augusti kl. 11:00-17:00

 

 

 

 

Qom och fira med oss!

I hela vår gemensamma historia finns spår av människors förhållande till kärlek, kropp och identitet. I utställningen Kampen I tiden möter du bland annat Wilhelm Ekstedt, född Ulrika Eleonora Stålhammar. Här kan du få en inblick i hur människor tänkte kring biologiskt kön och könsidentitet under 1700-talet och vad som händer i historien fram till 1970-talet, när Erik Lindfelt får ett märkligt brev för att han är gay.

Jag vill få fram budskapet med den inre smärtan som människor utanför normen får utstå.” Emilia Lindholm, Normstorm

I ett nutidsperspektiv möter du ungas tankar kring hbtq+ frågor. Verk i utställningen Normstorm lyfter ungas normkritiska blick på sin samtid.

Vad är Qom Ut?

Att ibland känna sig obekväm och uppleva att man inte riktigt följer heteronormen som styr vårt samhälle kan vara jobbigt för många.

Qom Ut arbetar därför med att skapa ett tryggare klimat där alla vågar vara sig själva. Ett hållbart samhälle präglat av mångfald och respekt för människors lika värde ökar möjligheter att leva och verka. Genom att bidra med ett normkritiskt perspektiv ökar Qom Ut kunskapen om människors lika rättigheter och skyldigheter.

Läs mer om Qom Ut

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: måndag, 19 aug. 2024
Kalender ikon
Slutdatum: söndag, 25 aug. 2024
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice