Propaganda – Risk för påverkan

Hur lyfter vi frågor kring kritiskt tänkande, propaganda och påverkan ur ett historiskt och nutida perspektiv? Utställningen Propaganda – Risk för påverkan, vill hjälpa dig som besökare att kritiskt granska och ifrågasätta budskap i vardagen. Och stärka förmågan att stå upp för alla människors lika värde. 

I dagens samhälle översköljs vi med mängder av information och budskap där avsändare försöker påverka tankar och beteenden. För att kunna välja eller sålla bort de budskap som möter oss i vår vardag är det viktigt att vi undersöker källor och avsändare.

I utställningen behandlas kritiskt tänkande, propaganda och källkritik, både ur ett historiskt perspektiv och hur det ser ut i dag. Hur gestaltades ?det goda samhället? i den nazityska och sovjetiska propagandan under 1930- och 1940-talet? Och hur ser det ut i dagens samhälle – vad som styr medieflödet och hur mottagliga är vi för påverka?

Vad betyder propaganda?

Genom historien har ordet ?propaganda? haft olika betydelser. Begreppet kan definieras brett och inrymma till exempel reklam, men också snävt och enbart handla om politiska budskap. Utställningen stödjer sig på en bred definition som forskaren Philip Taylor tagit fram, som på svenska innebär, att propaganda är ett medvetet försök att övertyga människor att tänka och bete sig på ett önskat sätt.

För vem?

Utställningen vänder sig främst till elever i högstadiet och gymnasiet, men också till en kulturintresserad allmänhet. Utställningen är anpassad för ungdomar och vuxna, inte för barn. Vi rekommenderar därför att yngre besökare kommer i en vuxens sällskap.

Propaganda – Risk för påverkan är producerad av Forum för levande historia.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 14 sep, 2019
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 23 feb, 2020
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Profilbild av Josefine Ottosson
Josefine Ottosson

Museipedagog