REPRIS Onsdagskväll med museet: Richard Tellström
Mellan nationalrätter och skämsmat; den kanoniserade matkulturen
Människan lär sig tidigt om vilken mat man kan tryggt visa upp sig med och vilken man håller för sig själv. Handen nere i chipspåsen är privat; att självpåtaget vara ett föredöme och äta nyttigt kan man däremot gärna berätta om i sociala medier. I snabbköpet kollar vi snabbt vad kunden före oss i kassan lägger upp för livsmedel på varubandet, och gör tyst för oss själva en moralisk analys av varorna.
”För säg mig vad du äter, och jag ska säga vem du är”, skrev den franska gastrosofen Brillat Savarin för snart 200 år sedan. När landskapsrätter tas fram så är det sällan Korv Stroganoff som blir kanoniserade rätter utan sådan mat som de flesta inte äter eller kommer att äta. Välkommen till ett föredrag om matens och dryckens föredömen genom svensk historia, och vad som skulle kunna vara en svensk matkanon.
Om föreläsaren
Richard Tellström är docent i måltidskunskap och en av de främsta experterna på matkultur och måltidshistoria. Han har arbetat med olika TV-program och filmer, varit sommarpratare i P1 och skrivit och medverkat i flera böcker om den svenska matkulturen.
Livesändning
Information
Ingår i kategori
Kontaktuppgifter

Besöksservice
Besöksservice