Porträtt av en man där bara huvud och ena handen syns, mot en svart bakgrund

Onsdagskväll med museet: Henric Bagerius

Korsettkriget ? modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet

Det sena 1800-talets Sverige präglades av olika rörelser som arbetade för att förbättra människors liv. En av dessa var dräktreformrörelsen som ville befria svenska kvinnor från ett utländskt modeslaveri och förändra deras sätt att klä sig. Symbolen för svenskornas slaveri under modet var korsetten, och vintern 1885 förklarade en grupp kvinnor i Stockholm krig mot klädesplagget. Det blev startskottet för en trettioårig strid mot trånga snörliv och långa klänningssläp. Hör historikern Henric Bagerius berätta om kampen utifrån sin bok Korsettkriget.

Ett bokomslag för "Korsettkriget" med illustration av en kvinna som tar på sig en korsett framför spegeln

Om föreläsaren

Henric Bagerius är docent och universitetslektor i historia och utsedd till excellent lärare vid Örebro universitet. Hans forskning handlar framför allt om samspelet mellan politik, kropp och sexualitet från medeltid till modern tid. Han har ett starkt pedagogiskt engagemang och har tilldelats Örebro universitets pedagogiska pris för sina insatser som lärare.

Anmälan/Livesändning

Anmälan till föreläsningen för att delta på plats på museet. Begränsat antal platser.
Livesändningen når du här på vår webbplats, på utsatt datum och tid. Ingen föranmälan behövs för livesändningen.

Mat innan föreläsningen

Vi erbjuder mat i anslutning till föreläsningen – en god & lätt glasnudelsallad från OAS. Serveras från kl 17:00 och kostar 69 kr. Förbeställs i samband med anmälan och betalas i Museibutiken. Innehåll: glasnudlar, jordnötssås, salladsmix bestående av mango, sojabönor, vårlök, rödkål, morötter, svamp, gurka, koriander och lime.

Dryck och snacks bjuder vi alla anmälda på!

Evenemanget filmas
Jönköpings läns museum gör ofta foto- och filmdokumentation under aktiviteter och evenemang. För att kunna informera om vår verksamhet ber vi därför om ditt samtycke att publicera bilder/filmer där du syns. Samtycke görs i samband med anmälan. Ditt namn kommer inte anges och vi använder bilder och filmer på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.

Livesändning i Värnamo

Föreläsningen livesänds även på Madame Brasserie & Café, Gummifabriken i Värnamo. Anmäl dig under ?Evenemang? hos Värnamo Bibliotek.
Servering finns – så kom gärna i god tid så hinner du köpa fika eller något att dricka!

Livesändning i Tranås

Föreläsningen livesänds även på Eriksbergs museum i Tranås. Anmäl dig under ?Evenemang? hos Tranås kommun.
Fika finns!


 

Onsdagskväll med museet – länsmuseets föreläsningsserie

Sista onsdagen varje månad kl 17:30-18:30 i Röda salen och via livesänt (med reservation för ändringar). Vi bjuder in föreläsare från hela Sverige för inblickar och utblickar i olika ämnen. Välkommen att fascineras och inspireras på olika sätt – digitalt eller på plats i museets härliga atmosfär!

 

Foto: Sara MacKey

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 24 nov, 2021
Klocka ikon
Starttid: 17:30
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar 15 minuter
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Karin Larsdotter

Koordinator