Onsdagskväll med museet: Jonathan Lindström – Jönköpings läns museum
Porträtt av Jonathan Lindström som föreläser på Jönköpings läns museum

Onsdagskväll med museet: Jonathan Lindström

Sagaholmshögen – myten och verkligheten

Hällristningarna i Sagaholm i Jönköping är ett av norra Europas viktigaste gravfynd. Sagaholmshögens unika krans av sandstenshällar med inknackade bildscener ger arkeologerna en unik möjlighet att rekonstruera en bronsåldersmyt, som handlar om tvillinggudarna, bygget av världsmuren och födelsen av en jättehäst, senare under fornnordisk tid känd som hästen Sleipner. Med utgångspunkt från denna myt föreläser Jonathan Lindström om det mänskliga berättandets historia, med början för minst 70 000 år sedan i Afrika. Det muntliga berättandet och myterna har varit av livsavgörande betydelse för människans överlevnad när hon vandrade ut i världen, både för att bemästra utmaningar i naturen och för att forma fungerande samhällen.

Om föreläsaren

Jonathan Lindström, arkeolog och författare, har skrivit ett stort antal kritikerrosade faktaböcker som översatts till flera språk. Han erhöll Hertig Karls pris 2013, utsågs till Årets folkbildare 2007 och tilldelades Societas Archaeologica Upsaliensis Vetenskapliga pris 2011.

I sina böcker har han skrivit, tecknat och förklarat hur universum, hjärnan och evolutionen fungerar och utforskat avlägsna epoker som stenåldern och bronsåldern, berättat om nordbornas sexliv genom tiderna, löst mordgåtor och kartlagt världsbilder utifrån sina egna utgrävningar och forskningsprojekt. Han medverkar i radioprogrammet Spanarna och i Vetenskapsradion Historia i P1 och SVT:s Vetenskapens värld, har programlett SVT:s arkeologiska tv-serier Vikingaliv och De första svenskarna och är chefredaktör för tidningen Populär Arkeologi.

Anmälan

Anmäl dig till föreläsningen på vår bokningssida.

Föreläsningen är gratis, och vi bjuder på dryck och snacks.
Obs! Vi tar ut en no-show-avgift på 100 kr om du som anmäld inte kommer. Avanmäl dig senast 24h innan aktiviteten via ditt bokningsmail eller hos Besöksservice. 

Livesändning

Livesändningen nås här på vår webbplats, på utsatt datum och tid. Ingen föranmälan behövs för livesändningen.

Jönköpings lokal-TV sänder också föreläsningen på utsatt datum och tid.
De finns på dessa kanalplatser
ComHem: 451, Telia: 500, Kalejdo: 380 och Wetternet: 30

Välkommen till Onsdagskväll med museet – på plats eller via livesändning!

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 27 mar, 2024
Klocka ikon
Starttid: 17:30
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice