Onsdagskväll med museet: Henric Bagerius
Korsettkriget: modeslaveri och kvinnokamp vid förra sekelskiftet
Det sena 1800-talets Sverige präglades av olika rörelser som arbetade för att förbättra människors liv. En av dessa var dräktreformrörelsen som ville befria svenska kvinnor från ett utländskt modeslaveri och förändra deras sätt att klä sig. Symbolen för svenskornas slaveri under modet var korsetten, och vintern 1885 förklarade en grupp kvinnor i Stockholm krig mot klädesplagget. Det blev startskottet för en trettioårig strid mot trånga snörliv och långa klänningssläp. Hör historikern Henric Bagerius berätta om kampen utifrån sin bok Korsettkriget.
Om föreläsaren
Henric Bagerius är docent och universitetslektor i historia och utsedd till excellent lärare vid Örebro universitet. Hans forskning handlar framför allt om samspelet mellan politik, kropp och sexualitet från medeltid till modern tid. Han har ett starkt pedagogiskt engagemang och har tilldelats Örebro universitets pedagogiska pris för sina insatser som lärare.
Anmälan/Livesändning
Anmälan för att delta på plats görs på vår bokningssida. Vi bjuder på dryck och snacks.
Livesändningen nås här på vår webbplats, på utsatt datum och tid. Ingen föranmälan behövs för livesändningen.
Evenemanget filmas
Jönköpings läns museum gör ofta foto- och filmdokumentation under aktiviteter och evenemang. För att kunna informera om vår verksamhet ber vi därför om ditt samtycke att publicera bilder/filmer där du syns. Samtycke görs i samband med anmälan. Ditt namn kommer inte anges och vi använder bilder och filmer på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.
Onsdagskväll med museet – länsmuseets föreläsningsserie
Sista onsdagen varje månad kl 17:30-18:30 i Röda salen och via livesändning. Vi bjuder in föreläsare från hela Sverige för inblickar och utblickar i olika ämnen. Välkommen att fascineras och inspireras på olika sätt – digitalt eller på plats i museets härliga atmosfär!
Foto: Sara MacKey
Information
Ingår i kategori
Kontaktuppgifter

Besöksservice
Besöksservice