Porträtt på Folke Schimanski

Onsdagskväll: Matens värde under krig och kris

Måste du dricka kaffe av ogräs? Tvingas du avstå från både kött och fisk? Kokar du rovor om potatis inte finns? Gräver du odlingslotter i alléer? Så har folk gjort under krig – även i Sverige. Denna onsdagskväll möter du Folke Schimanski som talar om detta utifrån sin bok ”Mat – en krigisk historia”.

Under krig och kris ökar matens värde dramatiskt. Då ställdes den dagsaktuella frågan om matsvinn på sin spets. Att rädda maten blir detsamma som att rädda människoliv. Man försökte ta tillvara allt och särskilda krigskokböcker lanserades. Matbrist kunde också leda till stor oro, bland annat i många svenska städer mot slutet av första världskriget. I april 1917 tågade 5 000 arbetare I Jönköping från Folkets hus till rådhuset för att protestera mot matpriser och -brist.

Vi kan lära en hel del av äldre generationers krigserfarenheter även i dag, när vi jobbar för minskat matsvinn eller om vi drabbas av en stor el- och/eller datakris. Folke Schimanskis bok ”Mat – en krigisk historia” spänner över två världskrig och flera länder. Boken har också väckt intresse hos dem som jobbar för hållbara lösningar idag.

Anmälan

Anmälan för att delta på plats görs på vår bokningssida. Vi bjuder på dryck och snacks.

Livesändning

Livesändningen nås här på vår webbplats, på utsatt datum och tid. Ingen föranmälan behövs för livesändningen.

Jönköpings lokal-TV sänder också föreläsningen på utsatt datum och tid.
De finns på dessa kanalplatser
ComHem: 451, Telia: 500, Kalejdo: 380 och Wetternet: 30


Onsdagskväll med museet – länsmuseets föreläsningsserie

Sista onsdagen varje månad kl 17:30-18:30 i Röda salen och via livesändning. Vi bjuder in föreläsare från hela Sverige för inblickar och utblickar i olika ämnen. Välkommen att fascineras och inspireras på olika sätt – digitalt eller på plats i museets härliga atmosfär!

Foto och film vid evenemanget
Jönköpings läns museum gör ofta foto- och filmdokumentation under aktiviteter och evenemang. För att kunna informera om vår verksamhet ber vi därför om ditt samtycke att publicera bilder/filmer där du syns. Samtycke görs i samband med anmälan. Ditt namn kommer inte anges och vi använder bilder och filmer på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 31 aug, 2022
Klocka ikon
Starttid: 17:30
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Logotyp för Jönköpings läns museum
Vera Zherdev

Museipedagog och producent