Ett porträtt av en leende man i vit skjorta och kavaj som står på en gata, byggnader skymtar i bakgrunden

Onsdagskväll med museet: Alhaji Jeng

En kedja är aldrig starkare än sin svagaste länk

En föreläsning om integration och prestation. Alla människor har något som de upplevt som utmanande vid en tidpunkt eller repetitiv över tid. Utifrån sina erfarenheter ger Jeng perspektiv på vad han upplevt, men också hur han har tagit sig an utmaningar.

– Vi som bor här är Sverige, tillsammans gör vi det bra! Det finns utmaningar måste vi diskutera och förstå, för att sedan hitta en lösning.

Alhaji Jeng, född i Banjul i Gambia, är en svensk före detta stavhoppare. Han kom till Sverige när han var tre månader gammal, och fick svenskt medborgarskap när han fyllt 18 år. Jeng tävlade för Örgryte IS. Hans personliga rekord är 5,80 meter utomhus och 5,81 meter inomhus. Han har även nationsrekord för Gambia. Jengs främsta merit är silver vid inomhus-VM i friidrott 2006. Han avslutade sin idrottskarriär 2018 på grund av en efterhängsen fotskada.

Efter sin aktiva karriär har Jeng medverkat som expertkommentator, bland annat i SVT:s sändningar från VM i Doha.

I dokumentärserien ”Blågula hjältar” träffar Jeng flera inom Sveriges idrottselit som också har erfarenheter av rasism inom och utanför idrotten.

– Jag hoppas i att det här kan belysa frågan och få fler att känna igen sig, säger han och fortsätter; – Sverige är världens bästa land, men det finns en känsla i erfarenheten av det som man har upplevt som inte går ur. Tillhör jag eller tillhör jag inte?

Anmälan/Livesändning

Anmälan för att delta på plats görs på vår bokningssida. Vi bjuder på dryck och snacks.

Livesändningen nås här på vår webbplats, på utsatt datum och tid. Ingen föranmälan behövs för livesändningen.

Evenemanget filmas
Jönköpings läns museum gör ofta foto- och filmdokumentation under aktiviteter och evenemang. För att kunna informera om vår verksamhet ber vi därför om ditt samtycke att publicera bilder/filmer där du syns. Samtycke görs i samband med anmälan. Ditt namn kommer inte anges och vi använder bilder och filmer på ett ansvarsfullt sätt. Läs vår integritetspolicy.


Onsdagskväll med museet – länsmuseets föreläsningsserie

Sista onsdagen varje månad kl 17:30-18:30 i Röda salen och via livesändning. Vi bjuder in föreläsare från hela Sverige för inblickar och utblickar i olika ämnen. Välkommen att fascineras och inspireras på olika sätt – digitalt eller på plats i museets härliga atmosfär!

Foto: Thom Estifanos

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 30 mar, 2022
Klocka ikon
Starttid: 17:30
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Symbolen för museets logotyp.
Besöksservice

Besöksservice