En personbild.

Marcus Appelberg – årets ateljéstipendiat

Under tiden 15 augusti – 15 september arbetar konstnären Marcus Appelberg i RUM 203 här på museet. Han har tilldelats årets ateljéstipendium för konstnärer i Jönköpings län. Ateljén är öppen lördag och söndag 1 och 2 september. Den 13 september klockan 17.30–18.30 är du välkommen till konstnärssamtal med Marcus Appelberg och Jonas Nilsson, museets verksamhetsutvecklare inom konst. Välkommen!
Ateljéstipendiet ger konstnären möjlighet att fritt experimentera eller utveckla ett konstnärligt arbete i större skala under en kortare tid. Stipendiet är utformat så att konstnären får tillgång till Rum 203 på Jönköpings läns museum under en månad för att använda rummet som processateljé.

Marcus Appelberg, föddes 1990 i Karlstad men växte upp i Jönköping. Här gick han konst- och bildlinjen på Per Brahegymnasiet i Jönköping och blev tidigt uppmärksammad både på Ungdomens vårsalong och på den jurybedömda Länssalongen på Jönköpings läns museum. Nu studerar han på masterprogrammet i fri konst vid Akademin Valand, Göteborg. Han har tidigare studerat på konsthögskola i Berlin samt curerat utställningar både i Jönköping och Berlin. Dessutom är han styrelseledamot och curator på Österängens Konsthall i Jönköping.

”Appelbergs konstverk väcker tankar om stillhet, minne och förlust. I konstnärens närgående studier av fasadväggar och mur ryms förfallets skönhet och en förundran över tidens ofattbara gåta. I fragmenten, i de små skärvorna av verkligheten gör de sina upptäckter. I detaljen anas det stora mysteriet. Marcus Appelbergs bilder relaterar mindre till nuet än till minnet och det förflutna. Sprickor och flagande puts vittnar om liv men är än mer uttryck för tidens gång och för förfall. I små förtätade, slutna rumsinteriörer tycks istället tiden, eller åtminstone atmosfären, ha konserverats. Appelbergs vackert veckade linnedukar kan framstå som reminiscenser från senmodernismen, då flera konstnärer frenetiskt sökte nya vägar för att vidga måleriet, allt för att hålla liv i modernismens predikament; de oupphörliga uppfinningarna, kravet på nyskapande. Då var syftet att inte nå vägs ände – det uttömda formförrådet innebärande det moderna måleriets död. Mot den bakgrunden kan man också se Appelbergs verk som en måleriets avslutande svepning.”
/Pontus Hammarén, 2018

Under sin tid i Rum 203 kommer Marcus fortsätta att arbeta med sina svepningar av duk och andra materialprover som ännu bara prövats på idéstadiet.

Om ateljéstipendiet

Konstnären får ersättning under tiden i ateljén samt tillgång till viss teknik och teknisk assistans från museet. Arbetsperioden ska inte resultera i en utställning, eller vara öppen för publik, utan fokus ligger på att utveckla konstnärliga idéer. Konstnären kommer på något sätt att offentliggöra sitt arbete i form av till exempel ett samtal eller presentation.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 1 sep, 2018
Kalender ikon
Slutdatum: Söndag, 2 sep, 2018
Organisatör ikon
Arrangeras med: Bild och form inom kultur och utveckling i Region Jönköpings län
Plats ikon
Plats: Jönköpings läns museum, Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
medarbetare
Jonas Nilsson

Verksamhetsutvecklare, konst