Porträtt Makode Linde

Inställt: Makode Linde

Evenemanget är tyvärr inställt. Med anledning av Folkhälsomyndighetens rekommendationer ställer vi in publika programpunkter såsom visningar och föreläsningar. Våra utställningar håller öppet som vanligt, tills vidare. Läs mer om hur länsmuseet hanterar risken för Coronaviruset.

 

Denna Onsdagskväll med museet möter du Makode Linde.

Linde är en politisk och provokativ konstnär, bosatt i Berlin. Han målar, är musiker, DJ och gör skivomslag (Kent: Röd), merch till Lady Gaga och musikvideos. Han använder sig av symboler för rasism, som till exempel blackface, för att visa på orättvisor och missförhållanden i samhället. Linde blev nominerad till Dagens Nyheters kulturpris (konst) 2013.

Lindes bilder bottnar i egna erfarenheter, med en svensk mamma och en pappa från Västafrika. Att han lever i ett rasistiskt samhälle och att han blir annorlunda behandlad på grund av sin hudfärg har blivit kärnan i hans konstnärskap.

Makode Linde är född 1981 i Stockholm, har studerat på Adolf Fredrik Musikskola, Konstfack, California College of Art och Konsthögskolan i Stockholm. 2008 fick han Elevstipendiet på Stockholm Art Fair och Sibirien Litos elevstipendium.

“Jag tror kanske inte att konstens uppgift är att ge en massa svar utan jag ser nog en av konstens funktioner, som jag tycker är viktigare än att ge svar, är kanske att ställa frågor. Och även en känsla av osäkerhet. Att utforma en fråga som man inte vet svaret på. Vad är rasism? Vad är motsatsen till rasism? Är det anti-rasism? Folk använder de här termerna som att de hade väldigt tydliga definitioner som alla var överens om, men när man pratar lite mer med folk så verkar det som att vi ändå egentligen pratar om olika saker.”

Onsdagskväll med museet – vår föreläsningsserie

Sista onsdagen varje månad kl 17:15-18:30 i Röda salen (med reservation för ändringar). Vi bjuder in föreläsare från hela Sverige för inblickar och utblickar i olika ämnen. Själva föreläsningen är helt gratis.

Mat & mingel

Enklare mat finns att köpa i anslutning till föreläsningen från kl 17:15.
Föreläsningen börjar 17:30.
Kom och fascineras och inspireras på olika sätt i museets härliga atmosfär!

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 29 apr, 2020
Klocka ikon
Starttid: 17:15
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar 15 minuter
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Porträtt av Liselotte Munther
Liselotte Munther

Enhetschef