Stående runsten med röd skrift på.

Kulturvandring: Runstenen i Hok

Vid Runstensvägen i Hok hittar vi en runsten från sen vikingatid eller tidig medeltid. Runstenen flyttades ett tag men är nu tillbaka nära sin ursprungliga plats. Stenen anses vara en så kallad gränssten och texten på den är hårt vittrad och svårläst. Under vandringen får vi lära oss mer om Runstenen i Hok och höra vad forskningen har kommit fram till om den. Vi kommer också få veta mer om runskriften, runalfabetet och om varför det restes runstenar och för vem. Arkeolog Ann-Marie Nordman visar och berättar. Samling vid stenen på Runstensvägen i villaområdet.

Vägbeskrivning: Med bil från Stationsgatan/Vaggerydsvägen, sväng söderut mot Sågverket. Runstensvägen är första avfart till vänster. Kör till gatans slut. Med buss från Jönköping/Sävsjö, Vrigstad: regionbuss 141 till Hok station. Från Hok station går du cirka 200 meter åt nordöst.

Tillgänglighet: Vandringen sker på plan parkmark, parkering finns utmed villagatorna i området. Guiden använder röstförstärkande utrustning. Toalett finns inte. Bekväma skor rekommenderas. Önskar du ytterligare information är du välkommen att kontakta Ann-Marie Nordman, se kontaktuppgifter.

Kulturvandringen ingår i programserien ”Kulturvandringar i länet och staden 2018” som Jönköpings läns museum arrangerar. Deltagarna får veta mer om historiska platser i Jönköpings län, hur det var att leva förr och ta del av spännande byggnadshistorier. Samtliga 10 vandringar är gratis.

Här hittar du alla Kulturvandringar i länet och staden >

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 29 aug, 2018
Klocka ikon
Starttid: 18:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar 30 minuter
Plats ikon
Plats: Runstensvägen 27, 560 13 Hok, Sverige

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Ann-Marie Norman
Ann-Marie Nordman

Arkeolog