En svartvit bild av en äldre fabrik. En man står framför byggnaden.

Kulturarvsdagen: Juneverken i Bankeryd

Årets Kulturarvsdag har vi utifrån rådande omständigheter valt att göra helt digital. Vad passar då bättre än att visa en film som finns i våra samlingar? Filmen kom in till museet för mer än 20 år sedan efter att ha legat bortglömd på en biograf i Jönköping. Den låg i en ask märkt ?Bankeryd 1924?.

Tack vare folkhögskollärare Ulf Peterssons efterforskningar, stod det så småningom klart att filmen handlade om Juneverken i Bankeryd. Juneverken i Bankeryd var en avknoppning från Jönköpings Mekaniska Werkstad och tillverkade olika slags vägmaskiner.

I filmen demonstreras de olika maskinerna på vägar i Bankerydstrakten. Sannolikt har filmen varit avsedd att visas för särskilt inbjudna personer till biografen i Jönköping, kanske potentiella köpare av Juneverkens vägmaskiner.

Filmen publiceras på vår YouTube-kanal samt här på vår webbplats, den 13 september.
Obs! Arrangemanget är enbart digitalt.

Ulf Petersson har också sammanställt ett kort bildspel som berättar om företagets historia och bakgrund i Jönköpings Mekaniska Werkstad.
Se bildspelet om Juneverken här.

Filmen upptagen av Joakim Frenzel 1924 på uppdrag av Juneverken i Bankeryd.
Redigering 2020 Jörgen Gustafsson. 
Berättare Ulf Pettersson.

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga evenemang där lokala arrangörer medverkar och bjuder in allmänheten till hundratals olika kulturarvsarrangemang från norr till söder i hela landet.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Söndag, 13 sep, 2020
Klocka ikon
Starttid: 08:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 8 timmar
Plats ikon
Plats: Obs! Arrangemanget är enbart digitalt.

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Jörgen Gustafsson
Jörgen Gustafsson

Arkeolog