Kulturarvsdagen 2021 – kulturarv för alla

Årets arrangemang på kulturarvsdagen är återigen helt digitalt. Vi har valt att i två bloggar lyfta fram olika delar av kulturarvet, dels kulturmiljöer att besöka i länet, dels ett av våra intressanta arkivmaterial som man kan ta del av hemifrån. De gör båda verkligen skäl för namnet ? kulturarv för alla.

Blogg: Vårdade kulturmiljöer

I länet finns ett antal kulturmiljöer som vårdas aktivt av bland andra hembygdsföreningar, kommuner, markägare och länsstyrelsen. Under våren har vi på uppdrag av länsstyrelsen inventerat ett 60-tal av dessa platser, alltifrån Tranås i nordöst till Smålandsstenar i sydväst, där man kan uppleva spektakulära miljöer i vackra landskap – gravfält, borgruiner, kvarlämningar, runstenar, broar, hålvägssystem, en fångstgrop med mera. De har alla en historia att berätta och vårdas särskilt för att locka till besök.
Läs bloggen om vårdade kulturmiljöer!

Blogg: Tänkeböcker

Vill man kura inomhus, men ändå utforska länets kulturarv kan man via datorn ta del av Jönköpings stads tänkeböcker (domböcker). Tänkeböcker fördes av Jönköpings rådhusrätt mellan 1456 och ca 1620. I dag finns de att läsa på Arkiv digital och den äldsta från 1456­?1548 finns också i tryckt utgåva. Här presenteras brotten såväl som straffen och vi förflytas till en tid då det värsta man kunde göra var att kalla någon för en skälm eller tjuv, eller önska borgmästaren sjutusende djävlar. Här finns till exempel historien om Lasse sadelmakares bravader på stan efter lite för många stop öl. Vad hände egentligen ?En lugn eftermiddag år 1620 i Jönköping stad??
Läs bloggen om tänkeböcker!

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Fredag, 10 sep, 2021
Kalender ikon
Slutdatum: Fredag, 17 sep, 2021
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Mikael Nordström

Enhetschef