Utsidan av Jönköpings läns museum

Från folkhemmet till ensamheten

Folkhemmet var en idé om Sverige som ett gott hem för alla. En ideologisk bild om ett samhälle präglat av samarbete, jämlikhet och omsorg om alla där nationen skulle bli som ett hem för hela folket.  Hur gick det med det egentligen? 

Det tycks i alla fall stå i kontrast till vår tids många röster som talar om en allvarlig folksjukdom av ett alldeles eget slag ? den svenska ensamheten.  Är svenskarna världens ensammaste folk?

Ett samtal mellan Erik Gandini och Henrik Höjer, moderator Lars Mogensen.

Samtalet sker inför Anna Öbergs verk Solitude som spelas 14/10 på Gummifabriken i Värnamo och 16/10 på Kulturhuset Spira. Samtalet tar sitt avstamp i Annas tema och inspiration till hennes verk, med en projektidé delvis sprungen ur Erik Gandinis film The Swedish Theory of love. Annas koreografiska idé berör konflikten mellan kollektiv och individ i ett samhälle byggt på konkurrens, där människor uppmanas till oberoende, men samtidigt går under i brist på ett sammanhang.

Medverkande

Erik Gandini
Regissör och dokumentärfilmare med flera prisade filmer och professor i dokumentär film på Stockholms konstnärliga högskola. 2015 kom filmen ?The Swedish Theory of Love?   I februari 1972 samlades en grupp svenska politiker för att tillsammans skapa en ny framtidsvision. Med drivkraften att utmana traditionella samhällsstrukturer som motiv utformades ett nytt mål: ett samhälle av autonoma individer. Fyrtio år senare undersöker Erik Gandini resultatet. Hans omdebatterade film blottlägger baksidan av de svenska värderingarna och målar en självbild som skaver – ett Sverige som inte riktigt blev som det var tänkt.

Henrik Höjer
Henrik Höjer är historiker från Uppsala universitet. Vetenskapsjournalist och redaktör på Forskning & Framsteg. Skribent i Svenska Dagbladet och författare. Henrik har bland annat skrivit artikeln ?Vår ensamhet är en myt?. Idén om den svenska ensamheten är stark, men motsägs av de undersökningar som gjorts.

Lars Mogensen
Frilansjournalist och programledare för Filosofiska rummet på p1 i Sveriges Radio.

Evenemanget ingår i projektet DANSSpår och arrangeras i samarbete med Kultur och utveckling, Region Jönköpings län.

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Kalender ikon
Startdatum: Onsdag, 9 okt, 2019
Klocka ikon
Starttid: 18:00
Varaktighet ikon
Pågår ca: 1 timmar
Organisatör ikon
Arrangeras med: Kultur och utveckling, Region Jönköpings län
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Bild saknas.