En vintervy över Varnhems klosterkyrka, snö på kyrkan och marken, samt delar av kyrkogården runtomkring syns

Film: Konserveringsarbete i Varnhems klosterkyrka

På plats i Varnhems klosterkyrka vårdar Jönköpings läns museum under några månader 2021-2022 både interiör och inventarier. I filmen får du veta mer om det omfattande arbetet som leds av våra konservatorer.

För en del år sedan uppmärksammades förekomst av mögel i kyrkan. Åtgärder sattes in, och klimatet i kyrkorummet är nu stabilt. Men för att bli av med mögelsporer och smuts som finns kvar på väggar, valv och föremål, görs ett omfattande saneringsarbete. På de stora begravningsvapnen och andra inventarier fästs också färgskikten.

Den imponerande byggnaden är församlingens huvudkyrka. Sankta Maria klosterkyrka började byggas i mitten av 1100-talet, då cisterciensermunkar slog sig ner på platsen. Efter att Gustav Vasa dragit in kyrkans egendom till Kronan på 1530-talet, förföll klostret. Hela anläggningen plundrades och brändes dessutom av danska härar mot slutet av 1500-talet. 1654 påbörjade Magnus Gabriel de la Gardie en omfattande renovering av kyrkan och familjens gravkor finns i södra korsarmen.

I kyrkan ligger även Birger Jarl begravd. Han innehade titeln jarl och var Sveriges främste statsman på 1250-talet och far till bland annat Magnus Ladulås, som grundade Jönköpings stad 1284.

 

Information
Biljett ikon
Kostnad: Fri entré
Klocka ikon
Öppettider Följer museets öppettider
Kalender ikon
Startdatum: Lördag, 29 jan, 2022
Klocka ikon
Starttid: 10:00
Kalender ikon
Slutdatum: Lördag, 5 feb, 2022
Plats ikon
Plats: Dag Hammarskjölds plats 2, Jönköping

Ingår i kategori

Kontaktuppgifter
Mikael Nordström

Enhetschef